luni, 15 aprilie 2013

Înarmaţi-vă cu mătură, făraş şi pungi! Consilierii au decis: cine nu strânge fecalele câinelui scos la plimbare riscă amenzi de 600 de lei

Cu toate că, timp de ani de zile, Mangalia a avut un regulament al animalelor de companie, dar şi al celor fără stăpân, consilierii locali din actuala legislatură au decis să întocmească şi să aprobe un act cu totul nou şi, spun ei, mult mai bun si mai complet decât anteriorul. Asaltaţi de zecile de reclamaţii de la primărie venite atât din partea localnicilor muşcaţi de maidanezi, dar şi din partea reprezentanţilor ONG-urilor protectoare ale câinilor fără stăpân, consilierii locali au întocmit şi aprobat „Regulamentul de gestionare a populaţiei canine din municipiul Mangalia“.
Scopurile acestuia privesc estimarea populaţiei canine; individualizarea şi înregistrarea câinilor de pe raza Mangaliei; supravegherea habitatelor şi controlul reproducţiei prin sterilizare; controlul circulaţiei şi vânzării; capturarea, transportul, adăpostirea, deparazitarea şi vaccinarea sau eutanasierea; programe de educaţie şi informare pentru cetăţeni.
Potrivit ideilor consilierilor, dacă sunteţi fericitul posesor al unuia sau mai multor căţei de companie, trebuie să aveţi, obligatoriu, minimum 18 ani. Tot obligatoriu, trebuie să le asiguraţi prietenilor necuvântători un adăpost corespunzător, hrană şi apă, îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală şi posibilitatea de mişcare suficientă. Tot în calitate de proprietar al unui animal de companie, trebuie să deţineţi un carnet de sănătate, cu vaccinurile şi rapelurile la zi. Pentru a face cunoscut numărul de animale pe care le aveţi vă puteţi adresa Centrului de Informaţii Cetăţeni (CIC), din cadrul primăriei, de unde puteţi procura şi „declaraţia deţinătorului de animale de companie“.
O noutate a regulamentului: este obligatoriu ca, pe carnetul de sănătate, proprietarul să aplice şi… fotografia animalului! Fără carnetul de sănătate cu toate amănuntele puse la punct, riscaţi o amendă de la 200 de la 400 de lei.
Revendicarea unui câine în afara campaniilor de sterilizare gratuite – 507 lei. Câinii prinşi „la nuntă“ se taxează, in plus, cu 250 de lei
Cel puţin jumătate plus unul dintre vecinii de scară trebuie să îşi dea acordul, pentru a vă putea păstra, în apartament, animalul de companie. Altminteri, riscaţi o sancţiune cuprinsă între 300 şi 600 de lei. Şi cam tot atât veţi achita la primărie în cazul în care nu veţi strânge „resturile“ căţelului de pe spaţiul public. În noul regulament, proprietarii de patrupede de companie sunt obligaţi să poarte asupra lor pungi, mănuşi de unică folosinţă şi măturică plus făraş, cu care să strângă excrementele căţeilor, pe care aceştia, de foarte multe ori, le „plantează“ pe trotuare sau în locurile de joacă ale copiilor. După ce curăţă în urma câinelui, proprietarii sunt obligaţi să arunce reziduurile la gunoi.
Alte prevederi ale Regulamentului de gestionare a populaţiei canine din municipiul Mangalia fac referire la sterilizarea câinilor metişi aflaţi în proprietate. Primăria sterilizează, gratuit, în baza numărului de înregistrare al cererii de deţinător de animal de companie, orice căţel metis, aflat în proprietate. În schimb, în perioada în care nu se desfăşoară campania de castrare gratuită, orice sterilizare solicitată, ca urmare a revendicării, Serviciului de gestionare al câinilor fără stăpân, se va taxa triplu faţă de tariful aprobat de consilieri, adică 507 lei! Mai mult, „revendicarea unui animal capturat din haitele formate în cadrul <<nunţilor>> (ritualuri de împerechere), în afara campaniei de sterilizare gratuită, se va taxa, suplimentar, cu 250 de lei.
„Taxa de disconfort“ – 200 de lei
„Taxa de disconfort“, în valoare de 200 de lei, va fi încasată de primărie de la proprietarii ce au, în apartament sau în curte, mai mult de doi câini. Nedeclararea numărului de câini deţinuţi, neplata „taxei de disconfort“, odată cu plata taxelor şi impozitelor anuale, va fi sacţionată contravenţional. Tot cu amendă se vor alege şi iubitorii de animale ce le-au amenajat acestora adăposturi improvizate pe domeniul public sau care „păstoresc“ căţei pe lângă blocuri. Valoarea sancţiunii este cuprinsă între 400 şi 800 de lei, câinii urmează să fie luaţi la Biobază, iar adăposturile confiscate.
Accesul animalelor de companie în Portul Turistic, în locurile de joacă pentru copii şi pe plajă (în timpul sezonului estival) este interzis, în caz contrar proprietarul urmând să achite amenzi cuprinse între 300 şi 600 de lei.
Nu bruscaţi hingherii, riscaţi 600 de lei amendă!
Autorii noului regulament s-au gândit şi la siguranţa echipelor de ecarisaj. Aşa că au prevăzut, în noul act, că încercările de „intimidare sau orice alte activităţi ce au drept scop perturbarea sau blocarea bunei desfăşurări a acţiunilor întreprinse de angajaţii Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân“ să fie amendate cu sume cuprinse între 300 şi 600 de lei. În plus, „se recomandă ca locuitorii municipiului Mangalia să dea dovadă de spirit civic şi să sprijine eforturile făcute de municipalitate pentru un oraş curat“.
Suntem, de asemenea, asiguraţi, de totala transparenţă a funcţionării Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân, organism ce ar urma să consulte cetăţenii, asociaţiile de proprietari, patronatele, autorităţile sanitar-veterinare şi asociaţiile pentru protecţia animalelor, de cursul activităţii sale.
Căţeilor luaţi de pe stradă şi duşi la Biobază ar urma să li se asigure hrana (în funcţie de vârstă) pe parcursul găzduirii. Capturarea, adăpostirea, vaccinarea, deparazitarea, sterilizarea, adopţia, returnarea în teritoriu şi eutanasierea se pot efectua şi în prezenţa reprezentanţilor societăţilor de protecţie a animalelor, în cazul în care aceştia solicită acest lucru. Este interzisă „folosirea cadavrelor animalelor eutanasiate pentru piele, grăsime, carne, făină proteică şi alte produse“. Singurele patrupede ce urmează să fie sacrificate – în mod „nedureros“ – sunt cele ce suferă de boli incurabile, boli cronice transmisibile de la om şi animale, cele agresive şi cele senile.
editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu