luni, 15 aprilie 2013

Încep LICITAŢIILE pentru ÎNCHIRIEREA PLAJELOR

Cu numai două săptămâni înainte de deschiderea oficială a sezonului estival, Administraţia Bazinală de Apă "Dobrogea Litoral" (ABADL) anunţă demararea procedurilor pentru închirierea sectoarelor de plaje care nu se află, în prezent, în exploatarea niciunui agent economic. În cursul zilei de miercuri, 10 aprilie, ABADL a afişat pe site-ul instituţiei anunţul de demarare a licitaţiilor pentru transmiterea dreptului de folosinţă a plajei Mării Negre. 

Procedura aplicată pentru atribuirea contractului de închiriere a sectorului de plajă este licitaţia publică. Contractul de închiriere poate fi pe unul sau două sezoane estivale. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul Administraţiei Bazinale de Apă "Dobrogea-Litoral" - Biroul Mecanism Economic şi Sinteze Economice, str. Mircea cel Bătrân nr. 127. Preţul unui caiet de sarcini este de 250 de lei (TVA inclus). 

Ofertele pentru licitaţie se pot depune la secretariatul ABADL. Data limită de depunere a ofertelor, redactate în limba română, este de 19 aprilie 2013, ora 16,00. Deschiderea ofertelor va avea loc la sediul ABADL în perioada 20 - 23 aprilie. Durata de valabilitate a ofertelor este de 60 de zile de la data deschiderii acestora. 

Cine poate participa la licitaţie 

Potrivit Ordinului ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru aprobarea instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere a plajei Mării Negre, la licitaţie pot participa operatori economici care adminis-trează structuri de primire turistice, proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale care desfăşoară activităţi de turism, operatori economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi / sau sportive. De asemenea, se pot înscrie autorităţile administraţiei publice locale care pot încheia contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor pentru perioada unuia sau mai multor sezoane estivale. Mai multe persoane juridice au dreptul de a se asocia cu scopul de a depune oferta comună, fără a fi obligate să îşi legalizeze din punct de vedere formal asocierea.

Pe lângă condiţiile financiare, firma care doreşte să închirieze un sector de plajă trebuie să nu fie datoare la stat şi să aibă obiecte de activitate legate de turism sau organizări de evenimente de divertisment ori sportive. Preţurile se regăsesc în caietul de sarcini şi diferă în funcţie de zona unde se află plaja şi pot pleca de la 1 leu până la peste 10 lei pe metrul pătrat. Cele mai scumpe plaje sunt cele din Mamaia, unde, vara trecută, s-a plătit chiar peste 10 lei pentru metrul pătrat de nisip închiriat. În porţiunile care nu sunt foarte căutate şi unde vin mai puţini turişti, preţul a fost de 2-3 lei pe mp. O parte destul de însemnată din plaje este în continuare în exploatare, numeroase contracte de anul trecut fiind încheiate pe două sezoane estivale, inclusiv pentru 2013. 

Astăzi va fi făcută publică lista sectoarelor disponibile 

Pe lista sectoarelor propuse se vor regăsi zone din Năvodari şi sudul litoralului, inclusiv Vama Veche, 2 Mai, unde plajele concesionate au fost destul de puţine. În cazul în care nu vor fi oferte suficiente pentru anumite sectoare, licitaţiile vor fi reprogramate, fiind necesare minimum două oferte eligibile pentru a putea fi adjudecată licitaţia. Lista completă a sectoarelor de plajă scoase la licitaţie pentru anul acesta o puteţi găsi, începând de astăzi, pe site-ul Administraţiei Naţionale "Apele Române", în secţiunea Administraţia Bazinală de Apă "Dobrogea Litoral" - Licitaţii.
 
Preluare cugetliber.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu