vineri, 26 iulie 2013

CT 9, prima centrală racordată la rețeua de gaze. Investiția, de 2,8 milioane lei, va reduce prețul de producție al gigacaloriei la 380 de lei

Vineri, 26 iulie, Primăria Mangalia și-a adjudecat concretizarea unuia dintre cele mai ample proiecte de interes local și anume racordarea la rețeaua de gaze. Astfel, în prezența unei delegații numeroase, formate din ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, secretarul de stat la Ministerul Economiei, Mihai Albulescu, directorul GOLDTERM, Dan Georgescu, reprezentanți ai distribuitorului de gaze MegaConstruct și alți invitați implicați mai mult sau mai puțin în această investiție, s-a anunțat branșarea primei centrale din Mangalia la rețeaua de gaze.
Este vorba despre centrala termică nr. 9, aflată pe strada Negru Vodă. Ulterior, invitații s-au deplasat la Școala Generală ”Sf. Andrei” Mangalia, prima instituție din oraș a cărei centrală este, de asemenea, racordată la instalația de gaze, precum și la două case individuale situate pe strada Constantin Brâncuși, ale căror membri folosesc același sistem pentru încălzire și furnizarea apei calde. Rodica Pricopie, proprietara uneia dintre locuințele vizitate de către oaspeții de la Centru a declarat pentru Ediția de Sud că ”branșamentul din stradă până la cutia montată în curte a costat-o 16 milioane de lei vechi, prețul pentru confortul din interior fiind mult mai redus după instalarea centralei proprii alimentată cu gaz”.
Ministrul delegat, Constantin Niță a apreciat conturarea proiectului pentru care s-a lucrat în ritm alert. ”Consider că echipa implicată și-a făcut datoria față de cetățenii Mangaliei care, în urmă cu doi ani, au suferit din cauza frigului. Pe de altă parte, trebuie avute în vedere investiții mari, care să ducă la costuri mici pentru populație, iar acest lucru nu se poate obține decât cu schimbarea tipului de combustibil folosit și mă refer, concret, de la CLU la gaze naturale”.
Centrala nr. 9 este una dintre cele mai mari din oraș, iar primele demersuri în vederea branșării la rețeaua de gaze s-au făcut la începutul anului, când s-au montat arzătoare speciale. În ultimele zile, s-au făcut mai multe probe tehnice cu gaz pe conductă, astfel că începând de vineri, 26 iulie, punctul termic este în măsură să producă agent termic, fără CLU așa cum se obișnuia.
Cetățenii vor plăti tarife mai mici la începutul anului viitor
Directorul GOLDTERM, Dan Georgescu a declarat că până la sfârșitul acestui an toate celelalte centrale termice din oraș vor fi racordate la rețeaua de gaze. ”Vorbim despre o investiție de 2,8 milioane de lei pentru branșarea a 14 centrale mari, ceea ce înseamnă 90% din capacitatea de producție. Putem ajunge la un tarif al prețului de producție pentru o gigacalorie de 380 de lei de la 540 de lei cât era inițial. Doresc să precizez faptul că populația va putea resimți scăderea prețului după ianuarie 2014, când se va finaliza întreaga investiție. Aceasta din urmă se regăsește în cuprinsul unui proiect depus de Primăria Mangalia la Ministerul Administrației prin intermediul Programului Termoficare 2008 – 2015. Din suma totală investită, 70 % reprezintă contribuția Ministerului Administrației, iar 30%, cota Primăriei Mangalia”, a explicat directorul GOLDTERM.
Aflat în Israel pentru a discuta cu mai mulți oameni de afaceri prosperi pe care dorește să-i atragă să investească sume mari în sudul litoralului, primarul Cristian Radu ne-a declarat că este încântat că proiectul racordării centralelor la rețeaua de gaze a fost pus în practică. ”Chiar dacă am reușit folosirea gazelor naturale pentru agent termic și apă caldă doar la o centrală și o instituție publică, nu ne vom opri aici, dimpotrivă, vom urgenta lucrările, astfel ca toți cetățenii să se bucure, în viitor, de tarife mult mai reduse. Ca orice investiție amplă, cere puțin timp până la implementarea integrală, astfel că tariful gigacaloriei va fi redus, simțitor, la începutul anului viitor. Este un proiect la care țin foarte mult, tocmai de aceea i-am rugat pe cei implicați în derularea lui să se grăbească astfel ca rezultatele să fie vizibile într-un interval de timp cât mai scurt”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu.
Mai trebuie spus faptul că, la Mangalia, rețeaua de gaze se întinde pe o suprafață de 85 de km, la toamnă aceasta fiind extinsă la 23 August și Costinești, unde se vor investi peste 5 milioane de euro.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu