luni, 12 august 2013

Începând din august, medierea este obligatorie. Iată în ce condiţii

Începând cu această lună, toate persoanele care vor să dea în judecată pe cineva trebuie să participe la şedinţa de informare privind medierea. În caz contrar, instanţa de judecată va respinge cererea de chemare în judecată, iar procesul se va sfârşi înainte să înceapă. Şedinţa privind medierea este obligatorie doar pentru procesele civile nu şi pentru cele penale.
Şedinţa de informare privind medierea a devenit obligatorie de la 15 februarie. De la această dată, cei care vor să înceapă o acţiune în instanţă trebuie să se prezinte la mediator pentru informarea cu privire la posibilitatea soluţionării diferendelor pe calea medierii.
Dacă anterior datei de 1 august, refuzul părţii de a se prezenta la şedinţă era sancţionat doar cu amendă, cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei, de-acum regulile s-au schimbat, astfel că instanţa va respinge ca inadmisibile cererile de chemare în judecată ale celor care nu îndeplinesc această obligaţie.
Medierea, obligatorie în cazul malpraxisului şi a partajului
Şedinţa de informare privind medierea, obligatorie de la 1 august, trebuie efectuată în domeniul protecţiei consumatorilor (când există unele clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi operatorii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute în legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor), în materia dreptului familiei (neînţelegerile care ţin de continuarea căsătoriei, partajul de bunuri comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor sau orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi), în domeniul litigiilor privind posesia, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate, în do-meniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv cauzele de malpraxis, în măsura în care prin legi speciale nu este prevăzută o altă procedură şi în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă.
Şedinţa este obligatorie inclusiv în cazul litigiilor civile a căror valoare este sub 50.000 de lei.
În materie penală, şedinţa de informare privind medierea va deveni obligatorie începând cu data de intrare în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală, adică la 1 februarie 2014.
Notarii şi avocaţii devin automat şi mediatori
Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor la proiectul de lege prevede ca şi avocaţii şi notarii să poată acţiona ca mediatori, fără să mai fie nevoiţi să urmeze cursurile de formare în această profesie şi să dea un examen pentru atestare. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin cinci ani în profesie, calculată de la data promovării examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire şi va fi supus votului final.

cugetliber.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu