luni, 19 august 2013

Proiect: Amenzi pentru clădirile în paragină din staţiuni

Ministrul delegat pentru Turism, Maria Grapini: „Proprietarii vor avea la dispoziţie 12 luni să îşi pună la punct aceste spaţii, în caz contrar vor fi amendaţi. Ori îşi vând spaţiile, ori le refac.“
Trebuie să învăţăm să ne promovăm „bijuteriile“ pe care natura ni le-a lăsat. Trebuie să le arătăm românilor din alte zone ale ţării că merită să vină să ne viziteze, dar, totodată, trebuie să avem grijă ca, odată veniţi, turiştii să nu plece cu un gust amar atunci când e vorba de clădirile patrimoniu istoric. Acest  principiu se pare că se va aplica atunci când vom discuta despre toate clădirile din staţiunile turistice.
Ministrul delegat pentru Turism, Maria Grapini, spune că cei care deţin proprietăţi în staţiunile turistice din România şi nu le îngrijesc, ar putea fi amendaţi.
„Vor avea la dispoziţie 12 luni să îşi pună la punct aceste spaţii, în caz contrar vor fi amendaţi. Ori îşi vând spaţiile, ori le refac“, a spus Grapini. Întrebată cât de mare ar putea fi amenda în cazul proprietarilor care nu îşi amenajează spaţiile, Grapini a spus că ea a propus amenzi cuprinse între 100 – 150 de euro pentru o sută de metri pătraţi, pentru clădiri şi spaţiile adiacente.
Grapini a mai spus că i-a venit această idee după ce a vizitat mai multe staţiuni din România, care se află „într-o stare deplorabilă“.
„Am fost recent la Borsec. Acolo, fiecare vilă este cumpărată şi abandonată. E o tragedie. Trebuie să redăm turismului ceea ce este al turismului. Băile Herculane se află în aceeaşi situaţie. Din păcate, administraţia judeţului nu a făcut nimic pentru turism în Caraş-Severin. Nu se poate să ne pună alţii cu cascada Bigăr în topuri şi noi să nu o evidenţiem“, a spus Grapini.
ALTFEL DE MĂSURI
În contradicţie cu administraţiile locale din alte judeţe, cea din Constanţa a pus un accent sporit pe felul în care arată clădirile cu destinaţie turistică, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate. Serviciul Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa anunţă că, pentru clădirile cu destinaţie turistică ce nu funcţionează în cursul unui an calendaristic, cota de impozit este de 20%, aplicabilă la valoarea de inventar a acesteia.
Directorul executiv al SPIT, Virginia Uzun, spune că fac excepţie structurile care au autorizaţie de construire în perioada de valabilitate, dacă au început lucrările în termen de cel mult trei luni de la data emiterii autorizaţiei de construire.
În aceste cazuri, cota de impozitare este de 1,5%. Ea a precizat că în urmă cu doi ani nu existau diferenţieri pentru clădirile cu destinaţie turistică faţă de celelalte clădiri (cota de impozitare era de 1,5% sau de 5%, în funcţie de data ultimei reevaluări). Măsura a fost luată pentru a determina deţinătorii de unităţi de cazare să facă în aşa fel încât clădirile pe care le deţin să arate cât mai bine şi pentru a nu aduce deservicii staţiunii în care există.

telegraf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu