luni, 19 mai 2014

Dezastrul din sudul litoralului: Ce capcane îi aşteaptă pe turişti pe faleza din staţiunea Venus

Turiştii veniţi la mare în staţiunile Venus şi Saturn nu au prea multe variante de petrecere a timpului liber. În-afară de a sta pe plajă de dimineaţă şi până seara, de a mânca şi bea în terase şi restaurante, pur şi simplu nu au ce face. Plimbările de seară le fac fie printre maşini parcate şi vânzători ambulanţi, fie pe o faleză plină de gropi. Trotuarele sunt adevărate capcane pentru pietoni, unde cârpelile cu asfalt au fost făcute doar de „ochii soacrei“.
Sezonul estival oficial a început de două săptămâni şi chiar dacă turiştii nu au dat năvală, staţiunile din sudul litoralului par nepregătite pentru a-i primi cu braţele deschise. Dacă hotelierii şi cârciumarii s-au mobilizat şi au început să rânduiască treburile pentru sosirea turiştilor, trotuarele, spaţiile verzi, faleza, care cad în sarcina autorităţilor locale, arată jalnic. Nu mai vorbim de posibilităţile de agrement, investiţii ale Primăriei Mangalia menite să atragă turişti. Acestea lipsesc cu desăvârşire.
De la un capăt la altul, de când intri în Venus şi până la ieşire din Saturn, trotuarele asfaltate pe vremea lui Ceauşescu sunt acum pietruite. S-a lucrat la reţelele de utilităţi şi gropile au fost doar astupate cu piatră. Probabil că asfaltarea sau pavarea urmează, cândva… Pe alocuri s-a turnat ceva asfalt, dar numai pentru piatra proaspătă, nu pe tot trotuarul. Aşa se face că acum promenada arată pestriţ, este plină de denivelări şi un adevărat pericol pentru cei care nu cască gura şi nu se uită pe unde merg.
Trotuarele arată ca la ţară. Dacă vă duceţi la Dulceşti, în judeţul Constanţa, acelea arată chiar mult mai bine. Aici s-a făcut cârpeală. Astea nu sunt trotuare de staţiune. Sunt nişte bătăi de joc”, ne-a spus Niculae Petrache, patronul unei terase din Venus, revoltat că autorităţile locale nu au mai făcut investiţii serioase în staţiune, de ani de zile.
O faleză deosebit de periculoasă
Cireaşa de pe tort din staţiunile din sudul litoralului pare să fie faleza din dreptul hotelului Afrodita. Dacă reuşeşti să o găseşti, printre bălării şi maidanezi, pe un drum pietruit, vei avea impresia că ai ajuns în timp, înapoi în anii de tristă amintire. Primul lucru care sare în ochi este bucata de balustradă de protecţie, din beton bătut de vânt şi valuri. Odinioară betonul arăta şi el bine, poate acum vreo 20 – 30 de ani; acum este spart, distrus, periculos chiar.
Şi dacă ai vrea totuşi să faci o fotografie pe faleză, cu marea în spate, trebuie să fii foarte atent, căci, până la balustradă, rişti să îţi rupi gâtul. Plăcile de beton s-au rupt şi s-au afundat în nisipul de dedesubt, apărând cratere de peste un metru adâncime. Ziua mai vezi gropile, dar dacă ai proasta inspiraţie să ajungi noaptea prin zonă înseamnă că eşti dornic de adrenalină. Iluminatul public lipseşte şi faleza este cufundată în beznă, aşa că locul devine deosebit de periculos.

Cuget Liber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu