sâmbătă, 26 iulie 2014

A reînceput războiul la Mangalia. Consilierii PDL îl acuză pe primar că îi ameninţă să aprobe cheltuieli fără acoperire în bugetul de venituri

Surprinzător, Direcţia de Turism, din cadrul Primăriei Mangalia, nu deţine nicio evidenţă a turiştilor cazaţi în unităţile hoteliere din sudul litoralului. Aşa se face că solicitarea noastră de a ni se prezenta o statistică, pe staţiuni, a numărului de persoane care îşi petrec, în această perioadă, vacanţele în staţiunile sudice i-a băgat în ceaţă pe angajaţii Direcţiei de Turism. Aceştia ne-au comunicat că Primăria nu mai dispune de multă vreme de o asemenea statistică din care să reiasă gradul de ocupare înregistrat pe parcursul verii.
Pentru a-i limpezi, le facem cunoscut faptul că anii trecuţi, Compartimentul de Turism existent în cadrul Primăriei Mangalia, colabora atât cu Poliţia, cât şi cu unităţile de cazare pentru a stabili un număr aproximativ al turiştilor aflaţi în staţiunile din sudul litoralului. În acest fel, aflau atât autoritatea publică locală, cât şi cetăţenii urbei, prin intermediul mass-media, modul în care s-a derulat sezonul estival respectiv, mai precis dacă a fost sau nu profitabil.
În aceste condiţii, ne întrebăm dacă se justifică existenţa unei asemenea Direcţii, care de turişti nu se ocupă, de evenimente, nici atât, pentru că au fost externalizate şi nici de găsirea unor soluţii concrete pentru revigorarea activităţilor sezoniere din sud.
Lăsând la o parte indiferenţa ce-i caracterizează pe funcţionarii publici, spunem că hotelierii consideră acest sezon sub aşteptări. „Ne aflăm în plin sezon estival, iar la mine la hotel, din 150 de camere, sunt ocupate doar 100. Altădată, nu aveam loc să arunc un ac”, ne-a declarat un hotelier.
Cu toate acestea, în fiecare staţiune, parcările unităţilor de cazare sunt destul de aglomerate, astfel că deşi nu s-au luat măsuri pentru relansarea turismului litoralului sudic, oaspeţii români nu ne-au ocolit chiar de tot. Pe lângă cei înregistraţi la unităţile de cazare, un număr destul de mare de persoane sunt cazate, în acest interval, la particulari. Pentru a obţine un venit cât de mic, în acest sezon, aceştia din urmă au redus mult tarifele. Astfel, particularii închiriază o cameră chiar şi cu 30 de lei pe noapte, în timp ce un apartament la cheie este oferit contra sumei de 130 lei/noapte, cu toate că verile trecute preţurile plecau de la 50 de lei şi ajungeau la aproape 200 de lei.
editiadesud.ro 23.07.2014

A reînceput războiul la Mangalia. Consilierii PDL îl acuză pe primar că îi ameninţă să aprobe cheltuieli fără acoperire în bugetul de venituri

Filed under: PDL Mangalia — lucian visa @ 3:58 pm
Consilierii locali din Mangalia fac din nou front comun împotriva proiectelor iniţiate de primarul Cristian Radu. Mai exact, luni, consilierii au votat proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea falezei Jupiter-Neptun. Proiectul în valoare de aproximativ 1,3 mil. de euro vizează lucrări de reabilitare şi modernizare a falezei, inclusiv reamenajarea zonei La Steaguri, din Neptun. Proiectul de modernizare a falezei Jupiter-Neptun are în vedere reamenajarea zonei cuprinse între limita plajei şi lacurile din Neptun şi Jupiter. Însă, în aceeaşi şedinţă, consilierii locali au respins mai multe proiecte. Unul dintre acestea se referă la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al CL Mangalia pentru anul în curs, proiect care cuprindea finanţarea pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ din oraş şi racordarea acestora la reţeaua de gaze naturale. Totodată, membrii CL Mangalia au votat negativ şi pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei privind execuţia lucrărilor de branşare a blocurilor cu sobe din municipiul Mangalia. Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a criticat decizia membrilor CL, iar democrat-liberalii nu au ezitat să îi dea replica, explicând, totodată, şi motivele pentru care au votat împotrivă.
Dezavuăm categoric atitudinea primarului şi a unor funcţionari ai primăriei, faţă de consilierii locali, la şedinta de luni, 21.07.2014, bazată pe minciună, dezinformare şi lipsă de profesionalism. Este pentru a nu ştim câta oară când executivul convoacă o şedinţă de Consiliu Local cu proiecte de hotărâre respinse în şedinţele anterioare ca nefundamentate din punct de vedere economic, tehnic şi legal. Câtă minciună şi ipocrizie trebuie să fie atunci când spui că şcolile nu vor avea căldură la iarnă, pentru că nu s-a aprobat rectificarea de buget cerută, când ştim cu toţii că banii pentru racordarea şcolilor şi grădiniţelor la reţeaua de gaze au fost repartizaţi în buget de la începutul anului. Directorii de şcoli şi grădiniţe, ca ordonatori de credte, puteau angaja şi realiza lucrările până acum, dar nu au fost lăsaţi de primărie, fiind ameninţaţi cu neplata lor. Acest mod de lucru, de a executa lucrări doar cu societatea agreată de primărie, este abuziv şi ilegal, au transmis consilierii PDL din Mangalia. Şi nu s-au oprit aici! Cât populism şi lipsă de profesionalism trebuie să fie atunci când după ce ştii că ai umflat cheltuielile bugetului local pe 2014 cu peste 40 milioane lei (400 miliarde lei vechi) vii să-l mai măreşti cu încă 91 miliarde lei vechi, fără o justificare pertinentă şi fără o minimă prioritizare a cheltuielilor pe 2014, au ţinut să mai spună democrat-liberalii. Tot ei au menţionat că bugetul de venituri realizat pe 2013 a fost de 69.368.488 lei, iar cel planificat de primărie pentru anul 2014 este de 75.625.199 lei.
Până acum, bugetul aprobat pentru 2014 este de 111.822.798 lei, deja cu peste 418 miliarde lei vechi mai mare faţă de cel planificat, iar mărirea cheltuielilor cu încă 9.105.931 lei, fără renunţarea la angajarea unor cheltuieli de aproape 400 miliarde lei vechi pe 2014 şi trecerea lor în execuţie pe anii următori, riscă intrarea oraşului în incapacitate de plată şi implicit în faliment. Iată de ce noi, consilierii locali, considerăm că o abordare echilibrată a veniturilor şi cheltuielilor bugetare pe 2014 este obligatorie şi că atitudinea primarului de a forţa prin ameninţări şi şantaj la adresa consilierilor, aprobarea acestor rectificări este de neacceptat, mai acuză consilierii PDL. Am spus de fiecare dată şi o spunem şi acum că, în eventualitatea în care sunt informaţii despre anumite nereguli făcute de cineva, să se adreseze instituţiilor abilitate ale statului şi să termine odată cu tot felul amenţări şi dezinformari, pentru că nu le vom mai tolera, i-au mai transmis consilierii PDL primarului Cristian Radu.
De asemenea, este regretabilă lipsa de profesionalism a unor funcţionari din primărie, care generează astfel de reacţii ale primarului, ca cele de la şedinţa de Consiliu Local, caracterizate de minciună şi populism. Cum poţi să spui că nu ai bani la buget pentru şcoli, întrucât nu taxezi cetăţenii, turiştii şi agenţii economici pentru folosirea drumurilor şi parcărilor, când parcările existente sunt pline cu tot felul de jocuri ale unor societăţi din Bucureşti şi din ţară, ca de exemplu parcarea de la Hotel President, sau când unor administratori de hotel din oraş le ceri bani mai mulţi pentru administrarea unor parcări şi altora le oferi parcarea gratis, ca de exemplu parcarea de la Hotel Paradiso, mai acuză consilierii PDL. Nu am fost şi nu vom fi de acord cu acest mod de abordare, cu dubla măsură pentru cetăţeni şi agenţi economici, care în termeni juridici se numeşte abuz în serviciu şi cerem să se renunţe imediat la aceste practici, adaugă consilierii PDL.
Din păcate, realitatea este una cruntă. Au trecut doi ani de zile şi nu s-a realizat nici un proiect major pentru oraş, rezumându-se doar la noi taxe şi impozite mărite, la tot felul de măsuri coercitive pentru agenţii economici şi nici o măsură de cointeresare a lor. Iată cum arată staţiunile azi, în plin sezon estival, cu sute tonete şi chioscuri amplasate ilegal pe domeniul public, faleze, trotuare, parcuri şi parcări, cu spaţii verzi neîngrijite, cum este aleea de acces la plaja Neptun, şi ne vom intreba la iarnă de ce numărul turiştilor a fost cu mult sub cel al anilor anteriori. Iată de ce cerem primarului şi executivului să înţeleagă rolul dat de lege Consiliului Local, ca for legiuitor local şi că toate instituţiile publice trebuie să sprijine şi să pună la dispoziţia consilierilor locali toate informaţiile solicitate pentru o corectă informare a cetăţenilor. Anunţăm public, cu această ocazie, că nu vom mai tolera reacţii de acest fel ale primarului şi executivului faţă de activitatea consilierilor locali, indiferent de apartenenţa lor politică, întrucât considerăm că nu trebuie să mai lăsăm ipocrizia, populismul şi minciuna să domine activitatea din acest oraş, mai transmit consilierii PDL.

Replica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu