luni, 4 august 2014

Tarabele fără apă şi grup sanitar îmbolnăvesc, săptămânal, zeci de persoane

Căldura, alimentele alterate şi mâinile murdare sunt principalele cauze ale afecţiunilor digestive înregistrate în număr destul de mare în sudul litoralului, în ultimele săptămâni. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Publice Mangalia ne-au declarat că numai într-o săptămână trec în evidenţe peste 40 de cazuri de enterocolite. „Din fericire, nu ne-am confruntat, până acum, cu forme grave sau infecţioase ale acestor tipuri de afecţiuni, adică pacienţii nu prezentau febră şi nici nu au transmis de la unul la altul simptomele. Bolile digestive apar în general din cauza consumului de fructe nespălate, porumb fiert sau copt în condiţii improprii, dar şi din cauza alimentelor expuse la temperaturi foarte ridicate”, ne-a declarat dr. Mariana Petre, coordonatorul DSP Mangalia.
Cadrele medicale spun că numărul cazurilor de îmbolnăviri este mult mai ridicat, întrucât majoritatea persoanelor se tratează singure sau cu ajutorul farmaciştilor, fără să se mai adreseze cabinetelor medicale sau secţiei de Urgenţe a Spitalului Mangalia.
Ca şi verile trecute, şi acum, riscurile îmbolnăvirilor sunt foarte mari, în condiţiile în care atât în oraş, cât mai ales în staţiuni, numărul tarabelor unde se comercializează în condiţii neigienice gustări calde sau preparate tip fast-food este foarte ridicat. Mult mai grav este faptul că aceste spaţii nu sunt amenajate şi nici dotate după toate normele de igienă. Astfel, nu dispun de sursă de apă şi nici de grupuri sanitare pentru personalul angajat. Comercianţii nu-ţi garantează nici dacă materia primă este proaspătă ori dacă preparatele sunt depozitate în condiţii optime, având în vedere că sosurile, hamsiile, midiile, carnea prăjită etc. „aşteaptă” în soare şi ceasuri întregi să fie cumpărate de către clienţii înfometaţi după statul la plajă.
Dacă legea ar fi respectată, aceste tarabe nu ar exista!
La fel se întâmplă în cazul porumbului care nu se ştie unde şi în ce condiţii a fost fiert. Aşa se face că soarele arzător, lipsa apei şi a grupurilor sanitare transformă aceste tarabe în adevărate focare de posibile îmbolnăviri de enterocolite şi toxiinfecţii alimentare, cele din urmă tratate în special pe patul de spital! Chiar şi aşa, nici turiştii şi nici autorităţile competente nu par să fie deranjate sau panicate, dovadă că zeci de astfel de unităţi funcţionează fără să respecte elementarele norme de igienă. De altfel, potrivit legii o astfel de tarabă nici nu poate primi autorizaţie sanitară dacă nu dispune de sursă de apă şi de grup sanitar. Numai că, la noi, noţiunea de lege este ceva ca un bâzât de ţânţar, puţin enervant, puţin riscant, dar uşor de ignorat până la urmă.
Pe de altă parte, despre existenţa autorizaţiilor de funcţionare a acestor tarabe s-a pus problema şi în cadrul celei mai recente şedinţe de Consiliu. Subiectul nu a fost lămurit, ci, dimpotrivă, a creat nervozitate celor din Primărie care au spus, răspicat, că toate unităţile sunt autorizate, deci, că funcţionează legal. În privinţa normelor de igienă nu se spune nimic, astfel că fructele şi celelalte alimente se vând în condiţii precare fără să fie luată vreo măsură de remediere.

Mai mult pe editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu