marți, 2 septembrie 2014

Dispute privind descentralizarea în turism. Clasificarea hotelurilor, în sarcina primăriilor?

DESCENTRALIZARE
De ani buni se vorbește despre descentralizarea deciziei și despre independența decizională a instituțiilor din teritoriu. Dar totul a rămas la stadiul de discuție, de teorie, fără să se fi făcut prea mulți pași concreți. Mai nou, se discută despre o descentralizare a turismului, în contextul în care auzim tot mai des de discordanța dintre clasificarea dată unei unități de turism și condițiile reale pe care le oferă aceasta. Recent, Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) a elaborat o strategie care presupune ca o parte dintre activitățile de autorizare a operatorilor de turism să treacă în sarcina administrațiilor locale. Practic, DIMMMAT propune ca structurile din primării să se ocupe de clasificarea unităților de cazare şi a celor de alimentație publică, autorizarea turistică a plajelor şi a agrementului nautic, omologarea pârtiilor de schi şi a traseelor turistice montane, precum şi de acreditarea centrelor naționale de informare și promovare turistică. Conform strategiei, tot primăriile s-ar ocupa de emiterea brevetelor de turism și de alte proceduri tehnice, care până acum erau în sarcina autorităților centrale. Inițiatorii propunerii argumentează că, în acest fel, operatorii vor obține mai ușor avizele și autorizațiile de specialitate, iar evaluările vor fi mai apropiate de realitate.
GESTIONARE EFICIENTĂ
Propunerea privind descentralizarea turismului este foarte bine primită de reprezentanții administrațiilor locale. Viceprimarul Constanței Decebal Făgădău consideră că autoritățile locale pot stabili criterii mult mai realiste în comparație cu autoritățile centrale. În plus, el apreciază că administrația locală, cunoscând situația din teritoriu, este mult mai îndreptățită să se ocupe de clasificarea unităților de turism. „E dificil pentru autoritățile centrale să acopere toate zonele turistice ale țării și de multe ori, prinși în activitățile administrative, cei de la centru uită de ce e mai important: turistul. Autoritățile locale sunt mult mai preocupate de calitatea serviciilor din turism, pentru că interesul este ca turiștii să rămână cu o impresie bună și să revină”, a explicat Decebal Făgădău. De aceeași părere este și primarul Mangaliei, Cristian Radu. El consideră că autoritățile locale se pot ocupa mai atent de aceste acțiuni, din moment ce cunosc situația de la fața locului. „E mai greu pentru câțiva angajați ai structurilor centrale să acopere toate unitățile turistice din țară. În cadrul Direcției de Turism de la Primărie, avem oameni foarte competenți care s-ar ocupa foarte bine de acest lucru”, a afirmat Cristian Radu. Și primarul comunei Costinești, Traian Cristea, e de părere că administrația locală știe cel mai bine ce se află în propria ogradă și poate gestiona mai ușor turismul local
ARMĂ ÎMPOTRIVA EVAZIUNII
Reprezentanții asociațiilor patronale și de promovare a turismului au păreri împărțite. Președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, susține cu mare convingere descentralizarea turismului, pentru că reprezintă singura soluție de combatere a ilegalităților din domeniu. „Pentru a reduce fenomenul de evaziune fiscală și turismul la negru, aceasta este singura soluție”, a declarat Martin. Președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, e ceva mai rezervat în legătură cu acest subiect. El consideră că este importantă și implicarea asociațiilor din turism în procedurile de avizare. „Aș fi de acord cu această propunere doar dacă reprezentanți ai asociațiilor patronale din turism ar face parte din comisiile de avizare”, a spus Bucovală. În schimb, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea, este împotriva acestei propuneri, în condițiile în care multe primării nu sunt pregătite corespunzător pentru clasificări și avizări. Așadar, după opiniile factorilor implicați, descentralizarea în turism poate fi benefică dacă se implică și specialiștii. Deocamdată, strategia rămâne în stadiul de proiect, iar inițiatorii intenționează să deruleze un program-pilot la sfârșitul acestui an.

Telegraf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu