luni, 11 mai 2015

Protest îndreptat împotriva tăierii copacilor

În Piaţa Republicii din Mangalia a fost organizat, sâmbătă după amiază, un miting de protest îndreptat împotriva tăierii abuzive a copacilor. Puţini, dar inimoşi, protestatarii au purtat bannere și pancarte cu mesaje ecologiste prin care au cerut stoparea defrișărilor ilegale: „Stop tăierii pădurii“, „Munţii aur verde poartă, noi cerşim din poartă-n poartă!“, „Stop desfrişării, stop tăierii pădurilor!“, „Stop jafului verde!“
Pe parcursul protestului localnicii adunaţi în centrul oraşului au scandat „Opriţi defrişările, să salvăm pădurile!“ sau versuri precum „Mai ştii tu bradul din pădure/ Sub care îţi culegeam eu mure?/ Hai vino şi-l vom revedea/ La fabrica de cherestea!“
Protestul din Mangalia face parte dintr-o amplă mişcare îndreptată împotrva defrişărilor de la nivel naţional. Locuitorii Mangaliei care au participat la miting au spus că, în aceeaşi măsură, sunt împotriva tăierilor copacilor şi pomilor din oraş şi din staţiuni, care, pe lângă faptul că reprezentau plămânul verde al oraşului, constituiau şi habitatul natural al multor specii de păsări.
Iniţiatorii protestului au solicitat şi semnarea unei petiţii lansate pe Internet, www.stopttip.ro, prin care se solicită oprirea Parteneriatului Transatlantic pentru comerţ şi Investiţii, un acord liber între SUA şi UE. Acesta se negociază, în secret, între cei doi parteneri şi ar viza restrângerea drepturilor de muncă, privatizarea serviciilor publice precum educaţia şi sănătatea, dar şi cultivarea OMG (organisme modificate genetic) sau introducerea unui sistem paralel de justiţie, ce ar putea da dreptul companiilor să dea în judecată statele la curţi de arbitraj private în cazul în care acestea le-ar afecta profiturile.
Protestul a fost inițiat pe Facebook şi s-a desfășurat fără incidente. Acesta va fi reluat în câteva săptămâni, nu înainte ca protestatarii să vină în şedinţă publică a Consiliului Local să ceară socoteală aleşilor pentru modul în care au fost „toaletaţi“ copacii din sudul litoralului.

 editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu