joi, 20 august 2015

Anchetă epidemiologică. Zeci de copii aflați în tabără la Neptun, internaţi cu suspiciune de toxiinfecție alimentară

Douăzeci și nouă de copii aflați în tabără la Complexul Comorova din stațiunea Neptun au fost transportați cu ambulanțele la două spitale, în noaptea de duminică spre luni, cu simptome specifice toxiinfecției alimentare.
Potrivit cadrelor medicale, starea de sănătate a copiilor nu este gravă, aceștia fiind transportați la spitalele din municipiile Constanța și Mangalia.
Copiii au început să se simtă rău după ora 22.00, ei fiind duși, rând pe rând, la spital. 22 au ajuns la Mangalia, iar ceilalţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.
Alți zece au primit îngrijiri medicale în tabără, nefiind necesară transportarea la o unitate spitalicească.
Întreaga operaţiune a durat aproape toată noaptea, ultimii copii ajungând la unităţile medicale în jurul orei 03.00.
Deocamdată, nu se cunoaşte alimentul incriminat, iar culturile recoltate au nevoie de câteva zile pentru un rezultat clar.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa au precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în total, la unităţile sanitare din Mangalia şi Constanţa s-au prezentat 29 de copii cu simptomatologie de toxiinfecţie alimentară, iar 28 dintre ei au fost internaţi.
“Din cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar şapte la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Şase dintre cei şapte copii au fost îndrumaţi şi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. (…) Evoluţia sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, au rămas internaţi doar doi copii, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Evoluţia lor este bună”, a precizat dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din DSP Constanţa.
Reprezentanții DSP Constanța au demarat o anchetă epidemiologică în acest caz.
Echipa DSP formată din personalul de specialitate de la Departamentul de Supraveghere şi inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică va evalua condiţiile de apariţie a cazurilor. Copiii şi personalul din colectivitate vor fi evaluaţi clinic în vederea asigurării tratamentului de specialitate.
Inspectorii urmează să discute cu copiii să vadă dacă au consumat alte alimente decât cele oferite în tabără şi vor preleva probe din blocul alimentar pentru a stabili dacă este într-adevăr vorba despre o toxiifecţie alimentară.
În cazul în care vor fi descoperite nereguli grave, inspectorii vor aplica sancţiuni contravenţionale.
„Cei 22 de copii din Bucureşti au fost externaţi. Sunt 300 de copii în tabără. Au mâncat supă la prânz şi au primit ca pacheţel un sandviş un şniţel. Au mâncat şi în alte părţi. Au venit cu probleme digestive, greţuri, vârsături. Au fost trataţi 22 la noi. Nu a fost nici unul febril. O fetiţă a avut febră 38”, au declarat reprezentanţii Spitalului Mangalia.

Replica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu