duminică, 20 septembrie 2015

Herghelia Mangalia a redevenit o atracţie turistică a sudului litoralului

Herghelia Mangalia, vestită în sud-estul Europei, pepinieră de pur-sânge arabi, aşteaptă, în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, turiştii, dar şi localnicii care doresc să viziteze padocurile şi să admire unii dintre cei mai frumoşi cai din sud estul Europei. Tot aici, cei ce vor să pătrundă tainele echitaţiei o pot face alături de profesori bine instruiţi, pe pur sânge arabi.
Herghelia Mangalia a fost inaugurată pe 5 octombrie 1928. Popularea cu cai pur sânge arabi a hergheliei de la Mangalia, a fost semnată, prin decret regal, de Regele Ferdinand, în 1926 şi a devenit operaţional doi ani mai târziu.
Primii cai au fost aduşi la Mangalia de la Herghelia Jegălia. Pur sânge arabii de aici fuseseră aduşi din Ungaria, de la Babolna, drept pradă de război, după ce trupele româneşti au alungat guvernul comunist instaurat de Bela Kun, în 1919. Caii din Ungaria fuseseră cumpăraţi de la beduini din Siria, Iran şi Irak, de către armata imperială.
În prezent, la herghelie sunt găzduiţi 264 pur sânge arabi, dintre care 21 de mânji din „generaţia“ 2015, care urmează ca, în scurt timp, să fie separaţi de mamele lor. Pe lângă animalele scoase la vânzare, herghelia are şi un „lot“ special, de numai nouă exemplare, a căror valoare este „inestimabilă“, după cum afirmă şeful unităţii, Constantin Ancuţa. Aceştia sunt armăsarii de prăsilă, pur sânge arabi ai căror strămoşi au „întemeiat“ Herghelia Mangalia şi care perpetuează cele şapte linii iniţiale – Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Rădăuţi), El Iman („linie“ egipteană adusă din Germania), Ibn Galal („linie“ egipteană adusă din Ungaria – Germania), Cygaj („linie“ poloneză), Gazal („linie“ ungurească), Mersuch („linie“ ungurească), Nedjari („linii“ franceze şi poloneze).

După ce te plimbă, calul vrea să te ţină minte
Ora de echitaţie începe simplu: îngrijitorul calului şi cel ce vă va fi profesor vă învaţă, mai întâi, că animalul vă este un prieten, pentru că exemplarele selectate pentru călărie sunt dintre cele mai blânde. Urcatul pe cal nu e lucru uşor, deşi, la prima vedere, aşa pare. Însă, o dată aflat în şa, nu mai trebuie să vă temeţi de nimic. Îngrijitorii hergheliei spun că un cal nu ar face rău niciodată omului. După ce te plimbă, este politicos să cobori şi să mângâi calul, pentru că aşa te va „simţi“, iar data viitoare te va recunoaşte.
Zona de echitaţie este destul de restrânsă, dar asta pentru cei abia iniţiaţi în tainele călăriei. „Veteranii“, cei ce au urcat în şa de multe ori, pot opta şi pentru o plimbare la malul mării îndeosebi seara, când, la apus, mersul pe cal devine o experienţă de neuitat. În cazul în care vă mulţumiţi cu o plimbare prin herghelie, trebuie să vizitaţi, neapărat, atât padocul iepelor cu mânji – cei „mici“ sunt, prin ei înşişi, un adevărat spectacol – dar şi grajdurile cailor de prăsilă, cei mai frumoşi şi mai nepreţuiţi armăsari ai rasei din ţara noastră.
O oră de echitaţie costă 80 de lei, însă, dacă vă decideţi să pătrundeţi mai adânc tainele călăriei o puteţi face printr-un abonament de şapte ore. Anul acesta, spre bucuria celor de la Herghelie, a adus un suflu nou unităţii, un număr record de turişti şi localnici, în special copii, trecându-i pragul: „Ne bucurăm că, vara aceasta, am redevenit o atracţie pentru copiii din taberele de pe litoral. Au venit atât micuţi preşcolari, cât şi liceeni şi studenţi din ţară. Cum vremea este extrem de favorabilă şi la ora actuală, aşteptăm pe toţi cei ce doresc să viziteze Herghelia sau chiar să călărească, în fiecare zi, între orele 8.00-13.00 şi 15.00-17.30“, ne mai spune Constantin Ancuţa.
Pur sânge arabul, mină de aur pentru pensiuni
„Pur sânge arabul de la Mangalia, cal cu talie destul de mică, este foarte uşor de îngrijit, consumă puţină hrană şi este destul de rezistent. E un cal mic, agreabil, rezistent, cu un temperament relativ plăcut, clădit special pentru echitaţie şi sporturi ecvestre – este campion la galop, la anduranţă şi la sărituri peste obstacole de 1,5 metri. În ultimii ani, arabul este căutat şi de proprietarii de pensiuni, fie că vorbim despre cele de la munte sau de cele de la mare. În zilele ploioase mai ales, o plimbare în aer liber pe un pur sânge este o adevărată „mină de aur“ pentru aceste pensiuni“, ne spune Constantin Ancuţa, directorul hergheliei Mangalia.
Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă. Dar “recordman“-ul de vârsta de la Heghelia Mangalia a fost un Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila“ vârstă de 34 de ani, în 1946. Pur-sânge arabii din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, turnate şi la malul mării – unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazul“, al regretatului Sergiu Nicolaescu. De altfel, regizorul a fost, până la moartea sa, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai valorii cailor de la Mangalia.
Herghelia Mangalia este parte a Regiei Naţionale a Pădurilor, prin Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor Bucureşti. La ora actuală, la crescătoria de pur sânge arab de la malul mării se efectuează lucrări de întreţinere şi de pregătire de iernat: zugrăveli, reparaţii minore, montarea ferestrelor la graduri etc.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu