duminică, 4 octombrie 2015

Dezbateri. Discuţii aprinse pe tema refugiaţilor care ar urma să ajungă la Mangalia: referendum sau direct în cazarmă?

La cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Mangalia, s-a dat citire unei adrese a Ministerului de Interne, în care se solicita acordarea unui teren, pentru ca autorităţile să instaleze corturi destinate refugiaţilor. Cazarea acestora, rezultată din angajamentul bâjbâit asumat de România la nivel european, acceptând într-un final cotele obligatorii, stârneşte discuţii la Mangalia, localitate vizată de amplasarea unui număr de 500 de refugiaţi.
„Nu s-a spus, nici un moment, că ar fi vreun refugiat pe drum spre Mangalia. Vreau să liniştesc cetăţenii oraşului, că nu vine nici un sirian să le ia casa, aşa cum, greşit, au afirmat unii aleşi locali. Am făcut apel către politicienii din Mangalia să renunţe la intoxicări şi la remarci negative la adresa musulmanilor. În Mangalia există o mare comunitate musulmană, iar convieţuirea interetnică este un exemplu pentru întreaga ţară”, a spus zilele trecute primarul de la Mangalia, Cristian Radu.

Între timp, politicienii locali se gândesc la soluţii

Contracandidatul lui Cristian Radu, în interiorul PNL, Dorel Toma, este de părere că un referendum local ar putea tranşa problema. „Este un subiect amplu discutat, nu doar la nivel local, ci la nivel naţional, chiar european. Sigur că trebuie să fim preocupaţi şi de subiectul acesta. Nu ştim decât extrem de puţine elemente, de aceea soluţiile nu pot fi foarte clar identificate în momentul acesta. Cert este că, dacă se pune problema să vină aceşti imigranţi în Mangalia, este nevoie de o informare foarte bună a cetăţenilor, chiar o dezbatere în comunitate. Trebuie să ţinem cont de faptul că Mangalia este un oraş turistic şi trebuie să avem mare grijă ca turismul să nu fie afectat prin venirea imigranţilor.
Pe de altă parte, trebuie să fim solidari. Cred în solidaritatea europeană, naţională, mi se pare corect. În Dobrogea, de peste o sută de ani convieţuiesc foarte bine şi turci şi tătari, români şi musulmani deopotrivă. Noi avem experienţă din punctul acesta de vedere. (…) Poate să fie şi un referendum, dar înainte de referendum oamenii trebuie să ştie mult mai multe informaţii. Până acum au apărut doar în presă, pe bloguri, dar fiecare îşi dă cu fiecare, ce şi cum ar şti despre ce este vorba, dar nu e aşa”, a spus vicepreşedintele PNL Mangalia, Dorel Toma, pentru „Replica”.
De partea cealaltă, consilierul local Paul Foleanu (PSD) nici nu vrea să audă de corturi în oraş şi arată cu degetul spre cazarmele militare dezafectate. „Sunt total împotriva punerii la dispoziţie a unui teren pentru organizarea unui campus pentru 500 de imigranţi pe teritoriul municipiului Mangalia. Consider că Mangalia este staţiune turistică de interes naţional şi nu este locul ideal pentru a amplasa un astfel de campus. (…) Sunt suficiente unităţi militare dezafectate unde pot fi cazaţi în mod decent, adică într-o clădire, nu în corturi, că vine iarna.
Unde li se poate asigura hrana, o cantină civilizată, toalete, duşuri şi tot ce le trebuie pentru a trece această perioadă grea. Înţeleg că sunt oameni în nevoie, din acest motiv trebuie să avem mai multă grijă de ei, încât să-i punem în nişte corturi pe malul mării. Se venise cu o propunere undeva în parcarea de la Venus, adică fix la 200 de metri de mare. A început să plouă, bate vântul, se strică vremea, cred că o să le zboare corturile alea… e exclus pe teritoriul municipiului Mangalia un astfel de campus!”, a spus Foleanu, pentru „Replica”.

Replica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu