duminică, 25 octombrie 2015

Pentru că lucrează doar vara, mii de mangalieni neasiguraţi plătesc sume uriaşe la internarea în spital!

Cum, la Mangalia, găsirea unui loc de muncă este aproape imposibilă, mai ales în perioada rece a anului, mii de cetăţeni lucrează doar în perioada sezonului estival. De cele mai multe ori, angajatorii nu le încheie contracte de muncă, astfel că personalul lucrează la negru. Sezonierilor li se adaugă persoanele care lucrează cu ziua, dar şi cele care au terminat perioada de şomaj şi au rămas acasă, pentru că nu şi-au găsit vreun job.
Aşa se face că s-a ajuns ca mii de oameni să aibă eticheta de neasiguraţi, iar situaţia se complică dacă se îmbolnăvesc. În afara cazurilor urgente, pacienţii ajunşi la spital sunt nevoiţi să plătească sume astronomice spitalului pentru serviciile medicale de care beneficiază.
Potrivit managerului Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu internarea, tratamentului sau, în cazuri grave, intervenţia chirurgicală valorează între 300 şi 2.500 de lei, în funcţie de afecţiunea suferită. O noapte de „cazare” în spital costă în jur de 300 de lei, la care se adaugă contravaloarea medicamentelor prescrise.
Fie din neştiinţă, lipsă de bani sau ignoranţă persoanele neasigurate nu fac nimic pentru a îndrepta situaţia delicată în care se află. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc să facă un efort minim financiar şi să plătească timp de 6 luni contribuţia pentru asigurările de sănătate, ce are o valoare mult mai mică decât tariful practicat de unitatea sanitară pentru tratamentul oferit. Banii se pot plăti şi la Administraţia Financiară Mangalia care îi transferă în contul Casei Judeţene de Asigurări Constanţa. Astfel, cei în cauză devin asiguraţi şi pot beneficia de reţete, internare, tratamente etc. astfel să nu mai scoată din buzunare banii pe care oricum nu îi deţin, ci îi împrumută de la rude pentru a se însănătoşi. „Există foarte mulţi neasiguraţi la Mangalia, însă nimeni nu ia vreo măsură şi nici nu se îngrijorează decât atunci când se îmbolnăvesc. Dacă ajung la secţia de Urgenţe, primesc un pachet minimal, nu sunt operaţi şi nici nu li se fac investigaţii complexe decât contracost. Totuşi, România practică o medicină umană, în sensul că încă sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale ori trataţi gratuit destui bolnavi fără posibilităţi materiale. În străinătate, însă, dacă nu eşti asigurat, cadrul medical nici nu pune mâna pe stetoscop! Când ajung la noi, le tot spunem să-şi plătească măcar asigurarea de sănătate, dar numai un procent redus o şi fac”, a precizat dr. Liviu Mocanu.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu