sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Băsescu: Iniţiativă în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Parlamentarii de la Mișcarea Populară (MP) depun luni în Parlament două inițiative legislative privind alegerile locale și parlamentare, a anunțat președintele formațiunii, Traian Băsescu.
”Din Stradă, în Parlament — prima reacție. Astăzi parlamentarii de la Mișcarea Populară depun în Parlament două inițiative legislative:
  1. Modificarea legii alegerilor locale prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin;
  2. Modificarea legii alegerilor legislative prin care Parlamentul României va avea 100 de senatori și 200 de deputați. Așa poate începe reforma clasei politice”, a scris liderul MP, luni, pe Facebook.
Reacţia lui Traian Băsescu vine după ce a spus duminică aseară, la B1TV, că “nu mai sperie pe nimeni ce se întâmplă astăzi în stradă”, el arătând că doar primele două zile, când au fost 20.000 – 30.000 de protestatari, i-au înfricoşat pe politicienii români.
“Soluţia cu tehnocraţii este pentru ţări bananiere”
Totodată, el susţine că “soluţia cu tehnocraţii este pentru ţări bananiere”. “Povestea cu tehnocrații nu funcționează nicăieri în Europa. Dacă alegi tehnocraţi sau generali este tot un drac”.
“Un guvern de tehnocrați nu are cum să reziste și nu are cum să îndeplinească obiectivele. Ţi-l trec în Parlament şi după aia îi mai prinzi la servici (pe parlamentari, n.r.) când … (la Sfântu’ aşteaptă – n.r.)”, a insistat Băsescu.
“După mine, Iohannis nu are prea multe variante: Cioloş, având în vedere experienţa de la Bruxelles, şi variante Lucian Croitoru (de la BNE, n.r.).
“Dizolvam Parlamentul dacă se jucau cu mine!”
Fostul președinte a mai precizat că dacă ar fi fost în locul lui Iohannis ar fi profitat de faptul că niciun partid nu a avut curajul să înainteze o propunere de premier, la consultări. Băsescu a spus şi scenariul: s-ar fi asigurat că Parlamentul se va reduce la 300 de aleși, că administrația va fi depolitizată, că alegerile locale se vor face în două tururi. Totodată, dacă ar fi putut, s-ar fi ocupat și de problema Avocatului Poporului și ar fi depus eforturi pentru trecerea legii sănătății.
Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că preşedintele Iohannis a pierdut şansa de a proceda în acest fel în momentul în care partidele au fost la strâmtoare (şi sub presiunea străzii, cu 20.000-30.000 de protestatari) şi nu i-au propus niciun premier.

Replica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu