sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Datorii de 8 milioane lei. Gold RA Mangalia a intrat în faliment. Fiscul îi consideră vinovaţi pe administratorii numiţi de primărie

Tribunalul Constanţa a dispus pe 8 ianuarie a.c. intrarea în faliment şi dizolvarea Regiei Autonome de Gospodărire Orăşenească, Locativă şi Drumuri Gold RA Mangalia, după ce s-a stabilit că nu există nici un bun în patrimoniul debitoarei de pe urma căruia s-ar fi putut recupera măcar o parte din datorii, iar întocmirea unui plan de reorganizare a eşuat. Interesant este faptul că Fiscul, principalul păgubit de falimentul regiei, îi consideră vinovaţi de insolvenţa Gold RA pe administratorii numiţi de primărie, motiv pentru care i-a dat în judecată.
Pe 22.01.2016, la Tribunalul Constanţa a fost înregistrat un dosar prin care DGRFP Galaţi, prin AJFP Constanţa, în calitate de reclamant, îi cheamă în judecată pe pârâţii Lucian Nichita, Sorin Mihai, Florea Popa şi Dorinel Colgiu, având ca obiect atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă. Cei patru sunt membrii Consiliului de Administraţie al Gold RA, numiţi de Consiliul Local Mangalia, iar regia se află în insolvenţă din noiembrie 2014.
Pe 08.01.2016, tribunalul a dispus intrarea în faliment a regiei din Mangalia şi dizolvarea acesteia, desemnând ca lichidator judiciar pe CC Insol SPRL, cu o retribuţie de 3.000 lei pe lună plus 10% din valoarea fondurilor obţinute. Instanţa a luat act de faptul că administratorul special al debitoarei (directorul Florea Popa- n.red.) nu a depus nici un plan de reorganizare, deşi regia îşi anunţase iniţial o astfel de intenţie, iar în raportul său lunar administratorul judiciar a recomandat şi el închiderea procedurii insolvenţei şi intrarea în faliment a Gold RA.
De asemenea, judecătorul sindic a fixat ca termen limită pentru depunerea creanţelor născute după deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă data de 22.04.2016. Decizia Fiscului de a se îndrepta personal împotriva oamenilor numiţi de primărie să administreze Gold RA înseamnă că principalul creditor nu acceptă concluzia administratorului judiciar că nimeni nu se face vinovat de insolvenţa regiei. Astfel, într-un raport însuşit de instanţă în decembrie 2015, CC Insol SPRL informează judecătorul sindic, după cum urmează:
„Cu privire la elementele care ar putea sta la baza angajării răspunderii organelor de conducere ale societăţii debitoare, administratorul judiciar a menționat în cuprinsul raportului întocmit în conformitate cu dispozițiile art. 58 lit. b coroborat cu art. 97 din Legea nr.85/2014, că urmare analizei efectuate asupra documentelor puse la dispoziție de administratorul special NU au fost identificate elemente care să fundamenteze o atare ipoteză”.
Avocatul Primăriei Mangalia, acuzat de administratorul judiciar de tergiversarea dosarului şi înscrierea eronată de creanţe
Interesantă e şi informaţia potrivit căreia fostul administrator judiciar, din intervalul noiembrie 2014- august 2015, CII Grimberg Costin Andrei, a tergiversat cât a putut dosarul de insolvenţă. Astfel, CC Insol SPRL a sesizat că CII Grimberg Costin Andrei nu a întocmit şi nu a depus la dosar un tabel definitiv al creanţelor, deşi a solicitat şi a obţinut de la judecătorul sindic mai multe prelungiri ale termenului. Mai mult, CC Insol SPRL a constatat că CII Grimberg Costin Andrei a înscris eronat Fiscul în tabelul preliminar al creanţelor, cu o sumă mai mică decât datoria reală, respectiv 6.846.346 lei, faţă de 7.393.457 lei.
Întâmplarea face ca susnumitul Costin Andrei Grimberg să fie avocatul preferat al Primăriei Mangalia, bucureşteanul şi municipalitatea din sudul litoralului încheind de-a lungul timpului contracte de milioane de lei. Revenind la Gold RA, administratorul judiciar a depus în decembrie 2015 tabelul definitiv al creanţelor, potrivit căruia regia din Mangalia are datorii totale de 8.053.062,7 lei.
Dintre acestea, 7.393.457 lei revin Fiscului, 632.086 lei Municipiului Mangalia, iar 27.519,7 lei reprezintă salarii restante, după cum urmează: Lenuţa Bărbieru- 26.399,7 lei, Elena Tiron- 544 lei şi câte 192 lei pentru Dorinel Colgiu, Sorin Mihai şi Lucian Nichita, cei împotriva cărora s-a îndreptat acum Fiscul. Gold RA a fost înfiinţată în 1991, iar din 2003 a rămas fără obiect de activitate, fiind menţinută doar pentreu recuperarea datoriilor. În 2012 a fost reactivată pentru producerea şi furnizarea de agent termic în sistemul centralizat de încălzire al Mangaliei, de pe urma a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri de 278.318 lei şi pierderi de 108.001 lei.

  Replica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu