sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Dispută în Consiliul Local pe marginea taxelor şi impozitelor de anul acesta

Prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, a retrimis Consiliului Local Mangalia proiectul de hotărâre, aprobat la finele anului trecut, ce stabileşte taxele şi impozitele urbei pe anul acesta. Potrivit primarului Cristian Radu, care a dat citire documentului ce însoţeşte aceste acte în cadrul şedinţei ce a avut loc ieri, proiectul a fost „întors“ Consiliului Local din cauza unor erori în privinţa taxelor obligatorii: „<<Ca urmare a adresei dumneavoastră nr. 163/6 ianuarie 2016, privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale, vă transmitem actele care au stat la baza întocmirii acestui proiect, în vederea reanalizării acestuia. Am aprecia dacă ar fi menţionate şi taxele obligatorii prevăzute de Codul Fiscal, urmând ca membrii Consiliului Local să analizeze oportunitatea instituirii acestora>>. Cu alte cuvinte, amendamentele aduse proiectului iniţial de hotărâre privind taxele şi impozitele locale nu au urmat paşii legali, nu au fost trecute prin comisiile de specialitate, aţi venit direct cu ele în sala de şedinţe, de faţă cu presa, cum faceţi de obicei…“, a declarat primarul Cristian Radu.
Vorbele sale au atras, însă, protestele unora dintre consilierii locali. „Nu are legătură ceea ce spuneţi dumneavoastră cu adresa Prefecturii. Taxele obligatorii – cum este, de exemplu, cea de divorţ – sunt stabilite de Codul Fiscal, nu le stabilim noi“, a declarat consilierul local Paul Foleanu.
Potrivit secretarului primăriei, Petrina Boiţă, înainte de a fi trimis la Prefectura Constanţa, proiectul a fost remis celui care a avut cele mai multe amendamente la actul iniţial, Dragoş Bociog, pentru ca acesta să îşi dea girul în privinţa corectitudinii actului.
Consilierul local s-a apărat, însă, afirmând că, personal, a vizat modificările pe care le-a solicitat el însuşi, dar că nu este atributul său să decidă dacă întreaga hotărâre este corectă. Printre amendamentele pe care nu le-a regăsit consilierul în proiectul ce i s-a remis la vremea respectivă se află şi o decizie a Consiliului Local prin care autorizaţiile de funcţionare pentru agenţii economici cu sediul sau punctul de lucru în Mangalia să fie făcută automat, fără solicitarea unei alte documentaţii.
În concluzie, documentul trimis de prefect nu suspendă actul administrativ prin care s-au decis taxele şi impozitele locale pe 2016, întrucât Ion Constantin nu a atacat decizia în instanţă.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu