sâmbătă, 26 octombrie 2013

UNDE FOREAZĂ CHEVRON ÎN JUDEŢUL CONSTANŢA

Prospecţiunile pentru identificarea gazelor de şist au început şi în judeţul Constanţa. Societatea care se ocupă de explorări a primit avizul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Constanţa, încă din luna mai 2013, în perimetrele Costineşti şi Vama Veche. Pentru un al treilea perimetru, Adamclisi, s-au cerut evaluări suplimentare, întrucât în zona vizată pentru explorări sunt arii protejate. Aşadar, deocamdată se explorează numai în zonele Costineşti şi Vama Veche. 
„Lucrările de prospecţiune seismică 2D în perimetrul Costineşti se vor realiza în zona de sud a judeţului Constanţa, pe 20 de linii seismice, paralele între ele, având o lungime totală de 300 de km, în afara ariilor naturale protejate. Lucrările de prospecţiune seismică 2D în perimetrul Vama Veche se vor realiza în 25 de linii seismice, paralele între ele, având o lungime totală de 500 de km, în afara ariilor naturale protejate”, a explicat, la momentul respectiv, Lavinia Monica Zaharia, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Constanţa.
La rândul său, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice face precizări referitoare la proiectele de explorare a gazelor de şist în ţara noastră.
„Proiectele pentru care au fost emise acordurile de mediu propun numai lucrări de explorare în vederea evaluării potenţialului de hidrocarburi în zonă. Proiectele de explorare presupun numai măsurători geofizice în sondă şi extragere carote în urma forării – şi NU fracturare hidraulică. Fiecare din acordurile de mediu are la bază evaluare de impact de mediu (EIA). Subliniem că, deşi nu este menţionată ca fiind obligatorie în legislaţia în vigoare, procedura de încadrare (de evaluare a impactului asupra mediului) a fost solicitată de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice companiei operatoare, tocmai pentru a se lua măsuri suplimentare de protecţie a mediului. Condiţiile prevăzute în acordurile de mediu interzic lucrări de exploatare experimentală, respectiv exploatare prin fracturare hidraulică”, se precizează într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Ministerului Mediului.
Dezbateri publice anterioare
Până în prezent, Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, a emis cinci acte de reglementare. Este vorba de lucrări de amenajare şi foraj pentru zonele Păltiniş, Popeni, Pungeşti din judeţul Vaslui şi prospecţiuni seismice bidimensionale în două perimetre, Costineşti şi Vama Veche, din judeţul Constanţa.
Perimetrul Costineşti se referă la zona cuprinsă între localităţile Adamclisi – Pietreni (Deleni) – Potârnichea (Topraisar) – Vânători (Pecineaga) – Tufani (Independenţa) – Şipote (Deleni), iar perimetrul pentru prospecţiuni Vama Veche este cuprins între localităţile Tufani (Independenţa) – Vânători (Pecineaga) – Vama Veche (Limanu), până la Furnica (Dumbrăveni).
În cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu, pentru fiecare perimetru în parte au fost organizate dezbateri publice, unde au fost informate şi consultate persoanele interesate, cu privire la conţinutul şi desfăşurarea proiectului. La aceste dezbateri publice au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu. Ministerului Mediului, prin agenţiile locale de mediu, a informat permanent cu privire la derularea procedurii de emitere a acordurilor de mediu, acestea fiind publicate pe site-ul ANPM”, mai explică reprezentanţii Ministerului Mediului.
Autorităţile verifică permanent explorările
Aflată în Statele Unite ale Americii, ministrul Rovana Plumb anunţă că o eventuală exploatare a gazelor de şist, peste patru – cinci ani, va fi efectuată doar în baza unei noi proceduri, cu un nou acord de mediu eliberat pe baza evaluării impactului asupra mediului.
După ce s-a finalizat evaluarea de impact de mediu, s-a procedat la emiterea acordului de mediu pentru explorare. Emiterea acordu-lui de mediu pentru explorare înseamnă permisiunea pentru companie de a instala forajul, iar pe de altă parte obligaţia Ministerului Mediului, prin Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, de a monitoriza în permanenţă modul în care se face explorarea”, a precizat Rovana Plumb.

Cuget Liber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu