marți, 18 martie 2014

ANALIZĂ – Județul Constanța a căzut pe locul opt în România ca importanță economică

Constănțenilor le place să creadă că județul lor este cel mai important din țară, din punct de vedere economic. Au și de ce: porturile Constanța și Mangalia, jumătate din capacitatea de cazare a țării, Mamaia, Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, rafinăria din Năvodari, parcurile nesfârșite de eoliene, agricultura – iată numai câteva motive.
În ciuda atuurile menționate mai sus, Constanța pierde teren din punct de vedere economic. Într-un top la nivel național după cifra de afaceri a societăților comerciale din județe, realizat de Ziarul Financiar, pe baza datelor de la Registrul Comerțului și de la Institutul Național de Statistică, județul de la malul mării nu este pe locul al doilea, după București, așa cum s-ar aștepta locuitorii lui, ci pe un neverosimil loc opt.
Iată cifrele dezastrului, așa cum reies din analiza Ziarului Financiar. S-au luat în considerare cifrele de afaceri ale societăților comerciale, fără bănci și instituții financiare. Ei bine, cifra de afaceri a firmelor din Constanța, în anul 2012, a fost de 7,3 miliarde de euro. Mai bine clasate sunt județele Prahova și Brașov (7,5 miliarde euro fiecare), Cluj (8 miliarde), Timiș (8,7 miliarde), Argeș (9,1 miliarde), Ilfov (13,6 miliarde euro). Pe primul loc, la mare distanță, este Bucureștiul, cu 81,9 miliarde euro. Lucrurile nu stau bine nici în ceea ce privește unele lucruri foarte importante pentru oameni: locurile de muncă și nivelul salariilor. Județul Constanța nu reușește să creeze decât 134.105 locuri de muncă, spre deosebire de 160.736 în Prahova, 152.378 în Cluj sau 199.900 în Timiș, ca să dăm numai câteva exemple. Aceste cifre au un corespondent și în rata șomajului. În Constanța este de 4,4%, în Timiș de numai 1,9% (în decembrie 2013).
La fel de important este, spuneam, nivelul salariilor. Constanța, cu un salariu mediu net de 1.679 de lei, în decembrie 2013, nici măcar nu se poate compara cu Bucureștiul, unde vorbim de 2.474 lei. Din păcate, în acest clasament în față se află și Ilfov (2.138 lei), Gorj (1.823 lei), Sibiu (1.882 lei), Cluj (1.890 lei), Timiș (1.782 lei), Argeș (1.772 lei). Constanța este aproape la egalitate cu Brașovul (1.672 lei), Pravoha (1.662 lei) și chiar Galați (1.620 lei).
În rimtul actual, județul Constanța nu se va mai compara însă cu Timiș sau Cluj, ci cu județe ca Sibiu, mult mai mici din punct de vedere al populației, dar care atrag investiții străine importante. Cifra de afaceri a firmelor din Sibiu a fost de 5,2 miliarde euro. Pentru investitori, este important că profitul net obținut de acestea a fost de 472,9 milioane euro, la o distanță umilitoare față de profitul obținut în Constanța, care a fost de numai 363,9 milioane euro (date privind anul 2012).
Cum se explică faptul că unul dintre cele mai bogate județe din țară, cel puțin teoretic, este depășit în mod rușinos. Un expert consultat de Ziarul Financiar are o explicație. „Primarii, prefecţii sau şefii consiliului judeţean au viziuni limitate şi sunt preocupaţi de „câţi bani avem de cheltuit şi cum putem să-i cheltuim“ şi nu de atragerea de investiţii“, a explicat Matei Păun, CEO al BAC Investment.
Să ducem mai departe această analiză. Județele unde a existat interes pentru atragerea investitorilor sunt acum cele care oferă cele mai multe locuri de muncă și care au cele mai mari salarii. În Cluj și Timiș, autoritățile județene au pus umărul la construirea de parcuri tehnologice, au acordat facilități, au alergat după investitori. A venit Nokia, a plecat, dar au reușit să aducă apoi DeLonghi și alte companii importante. Timiș a devenit un punct important pe piața componentelor auto, având, desigur, și avantajul apropierii de Ungaria și, implicit, de vestul Europei. Avantaj pe care nu îl are însă Sibiul. Cu toate acestea, bazându-se pe seriozitatea primarului sas, mai multe companii germane au venit în zonă. Dacă ați ajuns în Sibiu știți deja că acest lucru se vede: orașul arată foarte bine, oamenii au salarii bune, perspectivele sunt roz în comparație cu majoritatea județelor din România. Săre comparație, Constanța are două atuuri incredibile: portul și canalul Dunăre – Marea Neagră. Ambele însă sunt folosite mult sub potențial.
Să revenim la Constanța. Cele două domenii importante cu care se laudă județul, industria energetică și turismul, sunt atât atuul, dar și blestemul său. Să luăm, de exemplu, eolienele: investițiile sunt mari, de miliarde de euro, dar profitul pentru oameni este minim. Câștigă cei care au închiriat terenurile, circa 3.000 de euro pe an pentru o turbină. În rest, lucrurile merg de la sine. Poate mai sunt angajați câțiva paznici de pe plan local, pe salarii minime. În turism, activitatea este de două, trei luni pe an, în majoritatea hotelurilor. Salariile sunt de mizerie, practic se supraviețuiește din bacșișuri. Cele mai multe societăți comerciale din domeniu își ascund profiturile: fie sunt pe pierdere, fie declară cifre ridicole. Am scris aici despre faptul că lanțul de restante Scoica are un profit anual declarat de nici 5.000 de euro, iar Sabrosso este practic în faliment, pentru că nu a reușit să aducă, din punct de vedere contabil, evident, profit patronilor.
Încă ceva: investițiile importante în județ au fost blocate. Mai țineți minte când austriecii de la Voestalpine doreau să construiască un combinat de câteva miliarde de euro, care să dea de muncă la mii de oameni? Consiliul Județean Constanța a cerut atunci referendum. Lucrurile au trenat, a venit criza și austriecii au decis să-și mute investiția în SUA. Dar de stațiunea Europa, care ar fi trebuit să se construiască lângă 23 August, mai țineți minte? Austriecii au prezentat planurile, într-o conferință de presă la fața locului. Nu au mai primit însă niciodată avizele necesare. Oamenii de afaceri s-au plâns, oficial și neoficial, că li se pun bețe-n roate, că li se propune să creeze firme comune, că li se ce părți din afaceri. Nimic nu a fost dovedit de instanță.

 Ziarultimpul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu