marți, 18 martie 2014

Politicienii PNL-PDL-FC-PMP, împotriva trecerii Portului la primăria Constanţa

Partidele de opoziţie din Constanţa resping vehemet solicitările „insistente” ale primăriei lui Radu Mazăre privind preluarea Portului. După PNL, care încă de când era la guvernare, s-a împotrivit proiectului PSD Constanţa, primii contestatari au fost marii operatori portuari. Liderii formaţiunilor politice din opoziţie, îngrijoraţi de atitudinea îngăduitoare a premierului Victor Ponta în faţa primarului Radu Mazăre, au făcut declaraţii politice în Parlament împotriva „deja pregătitului act normativ”, care vizează cedarea acţiunilor către municipalitatea constănţeană.
Preşedintele PDL Constanţa, senatorul Christian Gigi Chiru  este de părere „în pragul unui an electoral, portul Constanţa, acest bun de preţ al României este pus în pericol. Riscă să devină un bun privat, acaparat de un clan care, de 14 ani, sufocă oraşul Constanţa” El a amintit de insistenţele lui Radu Mazăre pentru preluarea Portului şi a subliniat ce ar însemna „ca acţiunile să ajungă pe mâinile unuia care este judecat pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro într-un singur dosar, iar Mazăre are zeci de astfel de dosare.” Senatorul PDL a cerut colegilor săi din Parlament să analizeze cu atenţie solicitarea lui Radu Mazăre. „Acest primar nu a fost în stare să administreze un Cazino, nu a fost în stare să aducă oraşul la nivelul marilor oraşe ale României, cum am putea crede că un om preocupat doar de circ, cluburi şi femei ar putea îmbunătăţi activitatea Portului?.Vă invit să analizaţi extrem de serios această solicitare de preluare a Portului de către o gaşcă de oameni lacomi şi să faceţi demersurile necesare pentru ca această situaţie să fie bine analizată, pentru a nu scoate la mezat Portul Constanţa doar de dragul unei mize electorale”.
Dănuţ Culeţu FC-„Domnul Mazăre nu se lasă şi mizează pe sprijinul ministrului  Şova”
Deputatul FC de Constanţa, Dănuţ Culeţu, a făcut la rândul lui, în Parlament, apel la noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, cerându-i să nu cedeze în faţa presiunilor politice. „Domnul Mazăre se comportă ca un stăpân al intereselor locale şi, mai nou, ca un proprietar al unui obiectiv de interes naţional. Noul argument fundamental al domnului primar este legat de sumele ce pot fi obţinute din profitul  Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Constanţa” şi folosite pentru diminuarea preţului gigacaloriei la care municipiul Constanţa deţine statutul de campion”. Dănuţ Culeţu crede că „falsul argument”  nu poate fi luat în considerare. „În primul rând, profitul portului trebuie reinvestit pentru a putea asigura competitivitatea acestuia. În al doilea rând, reducerea preţului gigacaloriei poate avea loc prin eforturi proprii ale administraţiei publice locale. Portul Constanţa deţine toate atributele necesare pentru a fi sub administraţia Ministerului Transporturilor şi trebuie să rămână la autoritatea administraţiei publice centrale” a precizat deputatul FC, avertizând parlamentarii că Portul Constanţa este obiectiv strategic european. “ Eu cred totuşi că atâta timp cât la Cotroceni se află Traian Băsescu, nu cred că se va încerca această trecere a Portului  în patrimonial primăriei Constanţa, dar din toamnă, depinde de rezultate, orice e posibil” a declarat pentru EVZ Dănu Culeţu.
Mihai Petre, liderul FC Constanţa-“ Numai portul Constanţa nu a rămas atins de Caracatiţa lui Mazăre”
Preşedintele organizaţiei locale a partidului Forţa Civică din Constanţa, Mihai Petre, vede o “minciună ordinară” în felul în care primarul Radu Mazăre justifică scăderea gigacaloriei prin trecerea portului la municipalitate. În opinia lui, “ Radu Mazăre, prin reducerea preţului gigacaloriei pentru votanţii săi şi nu pentru toţi constănţenii, îşi securizează voturile pentru 2016”. O a doua direcţie ar fi că “ posibil, 33% din acţiunile care vor fi listate pe Bursă, să ajungă fix la firmele domniei sale”. Primăria Constanţa deţine la această oră 20% din acţiunile portului Constanţa. Prin noul proiect propus de primarul Constanţei, şi agreat de premierul Victor Ponta, municipalitatea constănţeană ar urma să obţină 33%, iar celelalte două treimi ar urma să revină guvernului, respectiv investitorilor privaţi, prin listarea la Bursă. “Că vom avea o gigacalorie mai ieftină, e o minciună pe care nici Radu Mazăre nu o crede, nici măcar cei din jurul lui nu o cred pentru că, o diferenţă de 13% nu-ţi ajunge nici măcar să mături prin Constanţa cu Polaris-ul (n.r. Firma de salubrizare a  deputatului PSD de Constanţa, Eduard Martin),” a opinat Mihai Petre.
Claudiu Palaz, PMP –“Gaşca lui Mazăre şi Constantinescu nu trebuie lăsată să pună bocancii pe grumazul Portului Constanţa”
Lideul organizaţiei judeţene a Partidului Mişcarea Populară Constanţa, Claudiu Palaz, susţine că primăria Constanţa poate obţine mai mulţi bani de pe urma Portului şi fără a ajunge în administrarea municipalităţii. “ Au majoritatea în Parlament, nu au decât să aprobe suplimentarea sumelor, din profit, dar din bucăţica de 20% pe care primăria o deţine, au de unde lua bani, altfel va fi o administrare mafiotă”, spune Claudiu Palaz.  El crede  că, “ administrând discreţionar Portul, cum fac şi în oraş şi în judeţ, vor să facă bani pentru propriul buzunar, vor să-i vadă la uşa primăriei pe operatorii portuari cu căciula într-o mână şi cu plicurile cu comisioane în cealaltă, vor să controleze tot ce mişcă în terminalele de containere din Agigea, vor de fapt distrugerea portului Constanţa”. Deşi este an electoral, Claudiu Palaz speră ca parlamentarii să ţină cont de importanţa naţională şi europeană a portului Constanţa. “Nicidecum nu trebuie lăsată gaşca lui Mazăre şi Constantinescu să pună bocancii pe grumazul Portului, Mazăre nu-i în stare să administreze ca lumea oraşul, dar să mai ia şi Portul”, concluzionează liderul local al PMP Constanţa.

 EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu