duminică, 15 decembrie 2013

Deşi creat de mai puţin de un an, Complexul Cultural „Callatis” a organizat zeci de manifestări sonore

Complexul Cultural „Callatis”, instituţie publică de cultură înfiinţată în luna aprilie a acestui an prin reorganizarea Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, Casei de Cultură Mangalia şi Serviciului Public de Administrarea Bibliotecilor Mangalia funcţionează sub autoritatea administrativă a Consiliului Local Mangalia, conform normelor elaborate de Ministerul Culturii.
Directorul Complexului, dr. Tatiana Odobescu ne-a  declarat că pe parcursul acestui an s-au derulat proiecte cultural-ştiinţifice şi cultural-artistice în parteneriat cu administraţia locală, cu instituţii de profil, unităţi de învăţământ şi ONG-uri din Mangalia, din ţară, dar şi din străinătate. “Printre evenimentele ce au marcat viaţa culturală a urbei în anul 2013 amintesc: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Muzeelor; Simpozionul Internaţional cu tema “Interconnectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods”. Manifestarea ştiinţifică de prestigiu a fost organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa în colaborare cu Academia Română – Filiala Iaşi şi Waterloo Institute for Hellenistic Studies Otario-Canada . Au fost prezenţi aproximativ 60 de specialişti din 16 ţări. De asemenea, am derulat proiectul ARHEOMEDIA  dedicat monumentelor antice din piatră cu reprezentări în parteneriat cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti. În acelaşi timp, am desfăşurat Proiectul “Eroul din familia mea” organizat în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, subfiliala Mangalia, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război din România – filiala Mangalia, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Primăria Mangalia”, a declarat dr. Tatiana Odobescu.
Expoziţii cu participare internaţională şi stagiune de teatru
Tot în cursul acestui an, Complexul Cultural a iniţiat proiecte de cercetare arheologică sistematică derulate în parteneriat cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti, Universitatea Bucureşti, ICEM Tulcea, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Nu au lipsit expoziţiile, una dintre cele mai reprezentative fiind cea de fotografie intitulată „Dobrogea antică – Vestigii”, semnată de Mircea Stoian. Vizitatorii au admirat  imagini aeriene şi de la sol surprinse în 17 situri arheologice de pe tot cuprinsul Dobrogei în perioada 2004-2013, teritoriul dintre Dunăre şi Mare cunoscut prin multitudinea cetăţilor, a vestigiilor arheologice descoperite. Expozitia a dezvăluit în imagini istoria unuia dintre cele mai încântătoare tărâmuri locuite din antichitate. Notabilă este şi participarea la proiectul internaţional, iniţiat de UNESCO – “MUSEUM: THE ACTIONOGRAPHI OF EUROPEAN PEOPLE “  în Grecia – Loutraki – Korinthia, la invitaţia Asociaţiei Culturale a Coregrafilor, Scenografilor, Artiştilor Liber Profesionişti şi Amatori cu sediul în Constanţa  şi vicepreşedintelui UNESCO pentru Europa şi America de Nord, Ioannis Maronitis.
“Proiectul şi-a propus să aducă împreună cetățenii europeni pentru a-i uni într-o colaborare inter-culturală. Având în vedere rolul său în formarea identității culturale a tinerilor moderni, programul a avut ca scop să descopere dacă tinerii sunt interesați în patrimoniul cultural al țării lor şi în calitate de cetăţeni europeni şi ce măsuri îşi propun să fie luate pentru a proteja bogăția culturilor în Europa. Ţările implicate au fost Grecia, Rusia şi România. Un alt eveniment care s-a bucurat de success a fost expoziţia fotografică a zonei Mara – Cosău din judeţul Maramureş organizată de către UAT judeţul Maramureş, reprezentată prin C J Maramureş în cadrul Proiectului „Moştenire maramureşeană între Mara şi Cosău”.
Nu în ultimul rând, aş dori să mai amintesc expoziţia internaţională „Peisaj italian / Artişti italieni şi lumea înconjurătoare”, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă din Ploieşti,  Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi,  Muzeul de Artă din Constanţa,  Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi şi Galeria de Artă din Silistra (Bulgaria) sub egida Institutului Italian de Cultură Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia „Artisolide”. Expoziţia, reprezentativă pentru arta italiană contemporană, cuprindea 116 lucrări de pictură şi grafică aparţinând tot atâtor artişti italieni care, pornind de la tema clasică a peisajului, au reinterpretat-o într-o manieră nouă, originală şi personal”, a mai spus directoarea Complexului Cultural Mangalia.
Pe lângă manifestările cultural-artistice şi educative organizate de această instituţie, anul acesta a existat şi o stagiune de teatru din care au făcut parte spectacolele: “Escroci în aer liber”, “Taxi Blues”, “Străini în noapte”.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu