duminică, 12 mai 2013

Chevron va incepe explorarile pentru gazele de sist in Romania

Grupul energetic american Chevron va începe explorările pentru gazele de şist în România, după ce a primit aprobările necesare de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru toate cele trei zone: Bârlad, Costineşti şi Vama Veche, scrie UpstreamOnline.

Astfel, Chevron va începe prin realizarea unor studii referitoare la riscurile seismice în Marea Neagră, dar şi în judeţul Vaslui. În total, compania multinaţională are dreptul de explorare şi exploatare a gazelor de şist pentru o suprafaţă de aproximativ 271.000 de hectare din apropierea Mării Negre.

Anterior, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a arătat că deşi Chevron a primit toate aprobările, va dura cel puţin cinci ani până când se vor începe lucrările de exploatare propriu-zise.

"Ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Ori fără explorare nu avem cum să identificăm, deocamdată suntem în faza de explorare. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există niciun fel de risc", a spus Rovana Plumb, săptămâna trecută.

 

Acest subiect a lansat multe nemulţumiri în România, ecologiştii organizând chiar şi multiple proteste împotriva exploatării gazelor de şist. În timp ce înainte autorităţile susţineau că nu vor aproba acest lucru, acum guvernul a dat undă verde companiei Chevron.

Potrivit estimărilor  US Energy Information Administration, România, Ungaria şi Bulgaria au împreună rezerve de gaze de şist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient cât să acopere nevoile României pentru 40 de ani.

 Preluare " Gandul"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu