sâmbătă, 8 iunie 2013

Adăpostul de noapte, ras de pe suprafaţa Mangaliei! Consilierii trebuie să găsească un acoperiş pentru cei 17 adulţi şi 11 copii

În urmă cu circa opt ani, la periferia Mangaliei se inaugura primul Adăpost de Noapte, pentru persoanele fără locuinţe. „Căsuţele“, din lemn, erau dotate cu strictul necesar: paturi, dulapuri, chiuvete, precum şi un grup sanitar comun.
În ultimii ani, zona „Moară“, locul unde se află acest adăpost, a fost considerată o „paria“ a societăţii mangalioate, astfel că autorităţile nu au mai găsit de cuviinţă să calce pe acolo şi nici să binevoiască să investească în lucrări de întreţinere. Adăpostul de Noapte a devenit bidonvilul urbei noastre europene: grupul sanitar a fost distrus, locuinţele s-au degradat, iar străduleţe, desfundate, s-au umplut de noroi şi mizerie. Cu toate acestea, astăzi, în Adăpostul de Noapte, sărăcăcios cum este el, trăiesc 28 de suflete: 17 adulţi şi 11 copii, ce beneficiază de o masă gratuită, pe zi, la Cantina Socială.
În viitor, Serviciul Social ar vrea fonduri pentru un alt adăpost european
În urma propunerii Serviciului de Asistenţă Socială, majoritatea consilierilor locali au decis, însă, demolarea căsuţelor Adăpostului de Noapte. Potrivit Legii 197/2012, privind asigurarea calităţii în serviciile sociale, Serviciul de Asistenţă Socială a primit acreditări de funcţionare pentru Căminul de Bătrâni, Creşă, Cantină, dar nu şi pentru adăpostul oamenilor străzii. Acesta oferă, potrivit angajaţilor SAS, doar „condiţii mizere“, întrucât cei cazaţi acolo creează, tot timpul, probleme, nu se îngrijesc de zonă şi nu întreţin căsuţele. Pe viitor, spun angajaţii aceluiaşi serviciu, se doreşte dezvoltarea unui program cu fonduri externe, prin care să se amenajeze un adăpost în conformitate cu standardele europene.
„Le plătim utilităţile, le găsim locuri de muncă, a doua zi verificăm dacă s-au prezentat la treabă şi ni se spune că nu au venit. Motivul este că, dacă muncesc cu forme legale, nu mai beneficiază de ajutor social“, afirmă primarul Cristian Radu. Acesta mai spune că persoanele de la adăpost se ocupă cu „vânzarea de scoici vara, iar iarna fură“.
O parte – mică, este drept – a consilierilor locali, au dezaprobat iniţiativa desfiinţării adăpostului. Aceştia au fost de părere că, înainte de a demola căsuţele în care trăiesc cele 28 de suflete, ar trebui construit un alt adăpost. În plus, spun cei ce au votat împotrivă, persoanele nu pot fi integrate la Căminul de Bătrâni, acolo unde se propusese iniţial, întrucât ar exista pericolul distrugerii imobilului reabilitat cu fonduri europene.
Până la construirea şi dotarea unui adăpost la standardele dorite, cele aproape 30 de suflete riscă să-şi ducă traiul, şi aşa mizer, sub cerul liber, având în vedere “grija” enormă pe care o poartă aleşii locali categoriilor defavorizate. Pe lângă un adăpost de noapte, Mangaliei îi mai lipsesc un centru pentru protejarea victimelor violenţei domestice, cât şi un centru destinat copiilor cu handicap.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu