joi, 13 iunie 2013

Avem staţiuni, dar turismul lipseşte cu desăvârşire. Cazarea, grija localnicilor, distracţia, treaba oaspeţilor!

Sezonul estival 2013 s-a instalat, numai că startul de 1 Mai a fost palid, în ciuda zilelor însorite. Din păcate, turiştii au ocolit litoral sudic în mini-vacanţa de Sfintele Paşti, îndreptându-se, cu mic, cu mare, spre vecinii bulgari, mai atenţi să ofere servicii atractive şi calitative.
Ce aşteptări avem de la vârful de sezon?  Nu prea mari, având în vedere puţinele oferte turistice etalate până acum, cât şi nemulţumirile investitorilor români şi străini. Important este ca turistul, care ne vizitează, să nu aibă pretenţii mari. Dacă se încăpăţânează să aspire la cazare confortabilă, preţuri moderate, posibilităţi de destindere nenumărate, ne vom afla într-o mare încurcătură, întrucât, până acum, am arătat că nu suntem în stare să le oferim la pachet. Motivul, lipsa de interes, tradusă prin vânarea câştigului imediat, fără a depune mari eforturi.
La capitolul cazare, stăm relativ bine, avem hoteluri de 3, 4 şi 5 stele, cu spa-uri, baze de tratament balnear, piscine, linii de autoservire. Problemele apar când aducem în discuţie divertismentul, agrementul estival, petrecerea timpului liber în afara orelor dedicate băilor de soare pe plajă. Aşa se facă că parcuri de distracţie, cu utilaje care să ofere siguranţă, nu există, aqua-parcuri cu capacităţi de sute de locuri nu există şi nici o agendă serioasă de evenimente cultural-artistice (altele decât pestriţele spectacole cu muzică ieftină şi glume răsuflate).
Salvarea, parţială, vine de la radiouri care „persistă” să-ţi aducă tradiţionalele şi apreciatele concerte la noi, în sudul litoralului. Facem referire la Radio 21, care, la data de 13 iulie, va organiza o nouă ediţie a maratonului dance ”Liberty Parade” şi la Europa FM, care ne va încânta, la data de 14 iulie, cu recitaluri semnate Direcţia 5, Voltaj, Vama şi Smiley.
Penuria de posibilităţi de distracţie a fost admisă de către reprezentanţii Patronatului din Turism, care au declarat că, în viitor, intenţionează să amenajeze, în staţiuni, zone destinate agrementului atât pe copii, cât şi pentru adulţi.
Situaţia ar putea fi îmbunătăţită, considerabil, dacă investitorii români şi străini, care ne dau târcoale, şi-ar canaliza resursele financiare şi către construirea, dotarea corespunzătoare şi amenajarea unor parcuri de distracţii, a unor terenuri de sport, ori a unor locuri de joacă atractive. În acest fel, staţiunile sudice ar avea şansa să fie relansate şi apreciate, aşa cum merită şi pe măsura potenţialului uriaş pe care îl au.
Festivaluri de rock, muzică latino, turnee de golf, atracţiile oferite de vecinii bulgari
Deşi suntem gazde, lăsăm, din păcate, partea de agrement în spatele oaspeţilor care trebuie să se descurce, pe cont propriu, şi să-şi găsească singuri modalităţile de relaxare în perioada concediului petrecut la mare. Realitate tristă, dacă este să ne gândim că Mangalia se făleşte nu cu una, ci cu 6 staţiuni despre care doar în teorie se menţionează că sunt de interes naţional.
Până când se va face acest mare pas, cel puţin în sezonul estival actual îi vom îmbia pe turişti cu plaje, cât de cât confortabile, faleze, pe alocuri, surpate, alei de promenadă, ”decorate” cu maidanezi şi cerşetori, terase şi restaurante cu preţuri expandate, de dragul pagubei făcute clienţilor, buruieni, cu şanse mari să atingă înălţimea unui sequoia.
La polul opus, se află vecinii bulgari care vin, mereu, pe piaţă cu oferte complete, îmbietoare, rodul unor investiţii de sute sau chiar milioane de euro. Pentru a vă face o impresie despre cum se derulează turismul în Bulgaria, menţionăm doar câteva dintre evenimentele cu care îi aşteaptă, vara aceasta, vecinii noştri pe clienţii veniţi atât din România, cât şi din întreaga lume la Varna, Albena, Nisipurile de Aur etc. Printre acestea, etapă de Cupă Mondială la golf, care atrage zeci de mii de vizitatori, European Tour la Snooker, turneu european de tenis de câmp, Finala Freestyle Battle, Festival de muzică house, Summer Tango Marathon, Wild Child Rock Festival, Festival de salsa şi multe altele.
Paleta vastă de oportunităţi şi facilităţi cu care ies în faţă vecinii bulgari este rodul unei abordări total diferite a activităţilor turistice. Bulgarii au înţeles că dacă doresc atât profit, cât şi să fie, mereu, în atenţia clienţilor de peste tot, trebuie să pună accent pe cantitate şi calitate.
Ca să nu fim acuzaţi de lipsă de patriotism local, aşteptăm să se întâmple minunea promisă de către reprezentanţii administraţiei publice. Aceştia ne-au asigurat că vor ”reaşeza staţiunile pe harta turistică a ţării şi a lumii, pentru că se poate”. Rămâne să vedem care vor fi atracţiile acestor zone turistice pentru vara lui 2013, iar, la toamnă, să prezentăm bilanţul sezonului, sperăm noi, favorabil.

editiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu