sâmbătă, 8 iunie 2013

Comunele vasluiene, somate de guvern să revoce interdicţiile de exploatare a gazelor de şist

Deciziile aprobate în acest an în consiliile locale din câteva zeci de comune prin care se interzice exploatarea gazelor de şist pe aria localităţilor sunt considerate ilegale de Guvernul României.
Potrivit Constituţiei, „bogăţiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, autorităţile locale neavând deci competenţa să se pronunţe asupra eventualei lor exploatări”, au explicat reprezentanţii Prefecturii Vaslui, instituţia care reprezintă Executivul în teritoriu.
Primarii şi consiliile locale au interzis exploatarea, motivând că ar afecta mediul, respectiv apa potabilă. „Le-am cerut să reanalizeze şi să revoce aceste documente”, s-a mai transmis de la Prefectură.
„Plăieşii” continuă răscoala anti-gaze
Cu toate acestea, primarii din Găgeşti, Pungeşti şi Bălceşti susţin războinic că vor continua să-şi apere sărăcia (zona fiind cea mai săracă din România) şi mediul înconjurător.
„Am supus la vot în Consiliul Local cererea Prefecturii şi ea a fost respinsă în unanimitate. Altceva nu aveam ce să fac”, a fost răspunsul lui Vasile Voina, viceprimarul din Pungeşti. Cu toate acestea, vicele din comună a admis că ştie faptul că Prefectura Vaslui le poate anula decizia pe motiv că nu respectă Constituţia.
În judeţul moldav, compania petrolieră americană Chevron deţine o concesiune de explorare şi exploatare pe 600.000 de hectare în aria comunelor Găgeşti, Pungeşti şi Băceşti.

EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu