marți, 11 iunie 2013

Patru minute. Atât a discutat Merkel cu Ponta

Cancelarul german nu i-a acordat premierului român nici măcar sfertul academic
Întâlnirea premierului Victor Ponta cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a durat abia vreo patru minute pe ceas. Deşi programul oficial al vizitei premierului la Berlin includea o întrevedere de 15 minute cu Merkel, urmată de declaraţii de presă, 15 minute a durat tot ceremonialul, cu tot cu trecerea în revistă a gărzii de onoare şi intonarea imnurilor celor două state.
Ponta a avut, aşadar, patru minute pentru a şterge amintirea declaraţiilor sale din iulie 2012, când un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că procedurile de destituire a lui Traian Băsescu sunt inacceptabile. „Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 (iulie – n.r.). Şi bănuiesc că votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni”, spunea premierul român în acel moment.
În scurta declaraţie comună din finalul întâlnirii de ieri, Merkel a cerut ca România să respecte statul de drept şi să combată corupţia, dovadă clară că aceasta nu a uitat derapajele democratice comise cu prilejul tentativei USL de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
Coabitarea, marfă de export
Pe parcursul vizitei, Ponta a dat câteva interviuri în presa germană, inclusiv cotidianului „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ). El a insistat pe avantajele coabitării cu preşedintele Băsescu şi a susţinut că este hotărât să apere ANI şi DNA. „M-am angajat atât în faţa Comisiei Europene (…) nu doar să apăr cadrul legal al acestor instituţii, dar şi să menţin în funcţii de conducere persoanele a căror activitate a fost recunoscută internaţional. Acest angajament a fost complet respectat (…) Pentru că protejez aceste instituţii sunt uneori atacat mai dur decât preşedintele Băsescu”, a afirmat premierul român, întrebat despre atacurile USL asupra DNA şi ANI.
În ceea ce priveşte evenimentele din vara lui 2012, Ponta a spus că nu regretă nimic, dar a înţeles că acea criză a costat scump România. „De aceea trebuie să găsim o cale de convieţuire cu preşedintele până la sfârşitul mandatului său, anul viitor”, a declarat Ponta, pentru FAZ.


EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu