miercuri, 14 august 2013

Rămaşi fără curent electric, chiriaşii „Barăcilor“ au ieşit în stradă. Primăria le mai dă termen până la 1 septembrie pentru a-şi plăti datoriile

Zarvă mare în „celebru“ Cartier „Barăci“ de pe strada M.I. Dobrogeanu. Circa 300 de localnici ai zonei, domiciliaţi în „barăcile“ sociale ale primăriei, au ieşit, cu mic cu mare, romi şi români, pentru a protesta vizavi de o intervenţie a Enel, menită să îi debranşeze pe rău platnici. Potrivit reprezentanţilor primăriei, locuitorii barăcilor nu au contracte individuale nici la Enel şi nici la RAJA, iar datoriile acumulate la cele două utilităţi se cifrează la peste 1,6 milioane de lei.
Protestul spontan al locuitorilor de la „Barăci“ – început şi pe fondul faptului că personalul Enel nu anunţase, în prealabil, faptul că va întrerupe curentul, acţiune pornită chiar în timpul botezului musulman al unui nou-născut din zonă – a ţinut circa două ore. Timp în care, pe lângă jandarmi, au mai sosit şi forţele de ordine ale Poliţiei şi Poliţiei Locale. Indignarea celor din zonă a ţinut fix până în momentul apariţiei primarului. Cristian Radu a sosit la faţa locului pentru a aplana conflictul şi le-a spus locuitorilor barăcilor că au un termen de graţie de trei săptămâni, pentru a putea intra în legalitate: „Trebuie să îi delimităm pe cei ce îşi plătesc facturile, de la lună la lună, la apă şi energie, de cei neserioşi. Uşor, uşor, vom face curăţenie aici, trebuie să rezolvăm şi conflictul dintre cei din barăci şi locuitorii de la blocuri (cele patru blocuri Mivan Kier din centrul „Barăcilor“). Aceste barăci insalubre vor dispărea, pentru că sunt mulţi oameni cu copii mici care trebuie să trăiască în condiţii optime. Vom încerca să rezolvăm problema energiei electrice şi vom da şi drumul la apă, dar asta până la 1 septembrie. De atunci încolo cine nu îşi achită datoriile, pleacă de aici, iar cei ce nu au domiciliul în Mangalia, pleacă, la rândul lor“.
Primarul şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de mormanele de gunoi ce zac la tot pasul, cerându-le celor din locuinţele sociale îşi adune resturile azvârlite la întâmplare. Totodată, edilul a vizitat şi WC-ul public folosit, în comun, de cei de la „Barăci“. Aici, mirosul pestilenţial şi gunoiul ce tronează chiar la intrare, constituie focare deschise de infecţii. Aceeaşi indignare în faţa mizeriei au arătat-o cetăţenii barăcilor când li s-a spus să îşi strângă dejecţiile: „copiii fac gunoi, nu noi“, a fost răspunsul acestora.
Cert este că, până la 1 septembrie mai este puţin, iar termenul de graţie îngăduit de autorităţi este un bun prilej pentru cetăţenii care vor să intre în legalitate să îşi încheie contracte individuale şi să îşi achite datoriile. Cei ce nu o vor face vor ieşi, probabil, din nou în stradă, la „protest“. Însă o vor face în faţa unor autorităţi decise să nu mai suporte, pe propria cheltuială, datorii de miliarde de lei.

ediatiadesud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu